• ΤΟ EurοWorking ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ. ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΣΤΙΣ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων επικύρωσε το EuroWorking Group στις 9/2, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Ειδικότερα οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). Ως εκ τούτου, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και εάν όλα πάνε καλά στη συνέχεια το ΔΣ του ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ , μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια. Το EWG ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των τεχνικών συνομιλιών για το λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό για το χρέος, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση καθώς οι συνομιλίες της ομάδας εργασίας συνεχίζονται.
• ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟ 2017, ΣΤΑ 28,83 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΝΗΛΘΕ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Με νέο ιστορικό ρεκόρ ολοκλήρωσαν το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και στο σύνολο του 2017, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2017, αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν στα 28,83 δισ. ευρώ από 25,46 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το προηγούμενο ρεκόρ εξωστρέφειας ήταν το 2012, όταν η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε φθάσει στα 27,34 δισ. ευρώ.
• ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ
Την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος συζητούν η κυβέρνηση και οι θεσμοί, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιεύματα, η Αθήνα έχει προτείνει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων, ώστε οι φορολογούμενοι να εξοφλούν τις οφειλές τους με έξι ισόποσες μηνιαίες πληρωμές, αντί για τρεις διμηνιαίες. Εάν η πρόταση του οικονομικού επιτελείου γίνει αποδεκτή από τους πιστωτές οι πολίτες θα καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου τον Ιούλιο και θα ολοκληρώνουν τις πληρωμές τον Δεκέμβριο.
• ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ «Γενική Επιχειρηματικότητα»
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης: Για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού υποψηφίων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο 2ο κύκλο του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα», ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενέκριναν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 16 Απριλίου 2018.
• ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΑΑΔΕ ΧΡΕΗ 13,5 ΔΙΣ
Στα 13,49 δισ. ευρώ προσδιορίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις οφειλές προς το Δημόσιο που δεν επιδέχονται είσπραξης, σε σύνολο οφειλών ύψους 99,96 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από παρουσίαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο με βάση στοιχεία στις 1/1/2018 ανέρχεται στα 99.969.838.671 ευρώ. Εξ αυτών, τα 22,19 δισ. ευρώ είναι οφειλές από άμεσους φόρους, τα 27,43 δισ. από έμμεσους φόρους, τα 47,49 δισ. ευρώ είναι μη φορολογικά έσοδα και τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες οφειλές. Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ως την 1η Ιανουαρίου είναι της τάξεως των 4,29 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι από τις συνολικές οφειλές, τα 13,49 δισ. ευρώ δεν επιδέχονται είσπραξης. Αυτά αναλύονται σε οφειλές από άμεσους φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από έμμεσους φόρους ύψους 3,86 δισ. ευρώ ενώ οφειλές 8,25 δισ. ευρώ αφορούν σε μη φορολογικά έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 54,1% των οφειλετών έχει οφειλή κάτω των 500 ευρώ ενώ 525.758 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 1 έως 10 ευρώ.
• ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ Ε9 ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΦΙΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται μια πολύ σημαντική ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταπολέμηση της απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος καθορίζονται οι τελευταίες προδιαγραφές και διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει τεχνικά η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου με τις ηλεκτρονικές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος της διασύνδεσης; Ο εντοπισμός φορολογούμενων οι οποίοι έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και άλλων διαδικασιών σε βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση. Η απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπει ότι εντός ενός μήνα θα πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τη διασύνδεση των συστημάτων των δυο υπηρεσιών. Η διασύνδεση θα μπορεί να γίνει είτε με την παροχή στοιχείων σε ψηφιακή μορφή από την μια υπηρεσία στην άλλη είτε με απευθείας επικοινωνία μέσω της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ενδείξεις ότι μερίδα φορολογούμενων δεν έχει δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας σκοπίμως στοιχεία που περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη (π.χ. μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική). Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα με περιορισμό της φορολογητέας ύλης θα βρεθούν αντιμέτωποι με: (α)επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, (β)πρόσθετο φόρο ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής, (γ) πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.
• ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
Ενάμιση (1,5) δισ. ευρώ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συρρίκνωση κατά περίπου 50% της νόμιμης αγοράς και τη διόγκωση του παράνομου εμπορίου, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και των αυξήσεων στους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών και του ΦΠΑ. Βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το λαθρεμπόριο κυμάνθηκε το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.
• ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016. Πρόκειται για τις εισφορές κύριας ασφάλισης (20%) και ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%) για το μήνα Ιανουάριο του 2018, οι οποίες θα υπολογιστούν επί του 1/12 του 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2016. Ως ακαθάριστο εισόδημα θεωρείται το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 συν οι εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016. Οι εισφορές του Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να καταβληθούν έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Το ίδιο ποσό, το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν αυτό το μήνα οι επαγγελματίες, θα το καταβάλλουν –κατά κανόνα– κάθε μήνα μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Ακόμα, όμως, και οι επαγγελματίες οι οποίοι δήλωσαν το ίδιο ακριβώς καθαρό εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 8% λόγω της φετινής αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών. Συνεχίζει να ισχύει και φέτος το περσινό κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών σε μηνιαία βάση (586 ευρώ), αλλά και το ανώτατο όριο (5.860 ευρώ). Υπενθυμίζεται πως ακόμα μεγαλύτερα θα είναι τα ασφαλιστικά βάρη από αυτόν τον μήνα για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρική, αλλά και εφάπαξ ασφάλιση. Και αυτό γιατί θα αρχίσουν να καταβάλλουν ταυτόχρονα τόσο τις τρέχουσες εισφορές (για το 2017), όσο και τις αναδρομικές (για το 2017). Η εισφορά για το επικουρικό ανέρχεται σε 7% και η εισφορά για το εφάπαξ ανέρχεται σε 4%. Οι εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για το 2017 θα επιβληθούν επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016.
• ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018
Το αργότερο έως 31/12/2018 υπουργεία, δήμοι και γενικότερα όλοι οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να διακινούν τα έγγραφα τους ηλεκτρονικά με χρήση προηγμένων ψηφιακών υπογραφών όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα έξης:
“Σας ενημερώνουμε ότι με τη διάταξη του άρθρου 47 του ν. 4508/2017, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4440/2016 και της παραγράφου 8 του άρθρου 12 του ν. 3979/2011. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 12 παράγραφος 8 του ν.3979/2011 για τα Υπουργεία και τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, όπως τα Ν.Π.Δ.Δ., τις ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου 2018. Βάσει αυτών, το σύνολο των ανωτέρω φορέων θα πρέπει να διακινούν τα έγγραφα τους ηλεκτρονικά με χρήση προηγμένων ψηφιακών υπογραφών το αργότερο έως 31/12/2018.
• ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στο 72,3%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ έφτασε η απασχόληση στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2017, με περισσότερους από 236 εκατομμύρια απασχολούμενους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,7%. Ωστόσο, τα επίπεδα της απασχόλησης εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα (58%) και το υψηλότερο στη Σουηδία (82%).
• ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ
Ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, προστίθεται στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών. Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει εξάλλου να δώσει πρόσθετες εξουσίες στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Οι εξουσίες αφορούν στην άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επιδιώκεται μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ανωνύμων μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος των συναλλαγών και ο εντοπισμός περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι οι μεταβιβάσεις ανωνύμων μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών θα γίνονται πλέον με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας κι όχι σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη μεταβίβαση κινητών πραγμάτων, όπως γίνονται με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία.
• ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»
Υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ». Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα. Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας
95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – GDPR).
Ο κανονισμός 2016/679 (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation, GDPR ) πραγματεύεται την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους. Ο κανονισμός εκδόθηκε στις 27/4/2016 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις των κρατών μελών στις 25/5/2018. Ο κανονισμός αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ ή νομίμως κατοικούντων στην ΕΕ. Ισχύει δε αυτόματα και δεν απαιτείται ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις για την εν λόγω υποχρέωση τους θα πρέπει να ενημερωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. O νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, φέρνει από την 25/5/2018, μια σειρά αλλαγών, που στόχο έχουν να επιτύχουν την ελεύθερη και προστατευμένη ροή των προσωπικών δεδομένων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη δημιουργία κουλτούρας για τα προσωπικά δεδομένα, την οργάνωση και τυποποίηση των διαδικασιών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, ο με αριθμ. 679/2016 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψηφίστηκε το 2016. Ημερομηνία άμεσης και καθολικής εφαρμογής του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορίστηκε η 25/05/2018, με στόχο, τη διασφάλιση ενός συνεκτικού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων, σε ολόκληρη την Ένωση και προς αποφυγή αποκλίσεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα , στην εσωτερική αγορά, κατοχυρώνοντας έτσι, την ασφάλεια δικαίου και τη διαφάνεια για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εφαρμογή του Κανονισμού από τον Μάιο του 2018, σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό, και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προς επίτευξη της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των διαδικασιών, αλλά και της προστασίας, από αστικές και διοικητικές κυρώσεις. Πληροφορίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600, Fax: +30 210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr , ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.dpa.gr .
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

• ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ “DOMOTEC” ΣΤΟ Metropolitan Expo | 26 – 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018.

Η έκθεση DOMOTEC, η ολοκληρωμένη έκθεση για την ανακαίνιση, την δόμηση και την εξοικονόμηση ενέργειας θα πραγματοποιηθεί από τις 26 – 29 Απριλίου 2018 στο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 2017 η έκθεση και φέτος αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις όλης της αγοράς. Μέσα από τις εννέα διοργανώσεις της, η έκθεση έχει καταφέρει να αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την αγορά με αυξανόμενους επισκέπτες χρόνο με το χρόνο, που στόχο έχουν την εύρεση νέων συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την σύναψη εμπορικών συνεργασιών. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα εξωστρέφειας. Η διοργανώτρια εταιρεία θα φιλοξενήσει επιχειρηματικές αποστολές από 15 χώρες από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική και Ασία. Οι διεθνείς αγορές είναι το κύριο μέλημα της διοργάνωσης στο πλαίσιο της τόνωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των εκθετών. Στο φετινό πρόγραμμα προσέλκυσης και φιλοξενίας ξένων αγοραστών αναμένεται να παρευρεθούν σημαντικοί key-buyers, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν b2b meetings με τους εκθέτες της DOMOTEC. Η έκθεση αποτελείται από εταιρίες με δομικά προϊόντα – ξηρά δόμηση, μονωτικά υλικά – συστήματα θερμομόνωσης, στεγανοποιητικά υλικά, κονιάματα- βελτιωτικά, χρώματα, Μάρμαρα- γρανίτες- πέτρες, κουφώματα, κάγκελα, προϊόντα τσιμέντου πλακάκια – είδη υγιεινής, εργαλεία & οικοδομικά μηχανήματα, ανελκυστήρες κ.α και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του κλάδου όπως μηχανικοί /αρχιτέκτονες, έμποροι υλικών και εξοπλισμού κτιρίου, επαγγελματίες και τεχνικοί ,ξενοδοχεία , οικοδόμοι και ελαιοχρωματιστές, εργολάβοι , διακοσμητές κ.α όσο και στο καταναλωτικό κοινό.

Η Domotec 2018 θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλη διοργάνωση με την γνωστή έκθεση MEDWOOD με δομικά υλικά ξύλου και επιπλοποιίας προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Οι διοργανωτές

Η T EXPO Α.Ε. είναι η σημαντικότερη εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων με μακρόχρονη εμπειρία ειδικότερα στο χώρο των τεχνικών – κλαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα. Μέσω των 5 καταξιωμένων διοργανώσεων της (DOMOTEC, ELECTROTEC, ECOTEC, METEC, FETEC) έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην εκθεσιακή αγορά της χώρας.

Επικοινωνία : T.Expo Α.Ε. Λ. Ανθούσας 4, 15351Παλλήνη – Αθήνα
Τηλέφωνο : 2.111.801.801 Fax: 2.111.801.810
E-mail: c.karamanos@texpo.gr URL: http://www.texpo.gr

• ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ & ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό σε ευρώ (Διακήρυξη 1/2018_ ΑΔΑ: ΩΝΛΞ46ΨΧ0Π-7ΜΧ) για την επιλογή αναδόχων για την προμήθεια (αγορά) διάφορων προϊόντων για το Παντοπωλείο και τα Κυλικεία του για τις ανάγκες των κρατουμένων για το χρονικό διάστημα από 01-03-2018 έως 28-02-2019 με δικές τους δαπάνες. Κριτήριο κατακύρωσης η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής. Επισημαίνεται ότι για τα παγωτά προκύπτει από το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό (%) (επί των εργοστασιακών τιμών χονδρικής πριν τον Φ.Π.Α., βάσει του επίσημου πρωτότυπου τιμοκαταλόγου της εταιρείας παραγωγής). Ημερομηνία και τόπος διενέργειας διαγωνισμού είναι η 12/02/2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 πμ στο γραφείο του Δ/ντη του Αγροτικού Κ.Κ. Κασσάνδρας. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στις εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ χωρίς ΦΠΑ (120.000,00 €). Πληροφορίες κος Σαμαράς Νίκος , τηλ. 2374098721, fax 2374031212, e mail: kat.kas.log@gmail.com .

• ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Ενημερώνουμε ότι εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί στον Πολύγυρο Στέκι Αλληλεγγύης, ανταλλαγής ειδών , ως κοινωνική φιλανθρωπική δράση, με την συνεργασία της Ενορίας Αγίου Νικολάου και του Δήμου Πολυγύρου. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο ανέρχεται σε 2500 με 3000. Επίσης το Στέκι Αλληλεγγύης συμμετέχει σε έκτακτες δράσεις αποστολής ειδών σε σεισμοπαθείς, σε πλημμυροπαθείς, σε Παιδικά Χωριά και άλλα ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Η έλλειψη μόνιμου χώρου στέγασης και μετά την πρόσφατη μετακόμιση από το χώρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου σε άλλο χώρο που παραχώρησε ιδιώτης, απαιτεί για την καλύτερη λειτουργία του την προμήθεια ραφιέρων και stand . Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται, να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη, κα Βορδού Ιωάννα στο τηλέφωνο 6999923860.

• ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΟΠΑΠ Forward»
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την επίσημη έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικότητας «OPAP Forward», το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ και υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016, προσφέρει ολοκληρωμένη στρατηγική καθοδήγηση, πρόσβαση σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, σε διεθνείς αγορές καθώς και σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος κύκλος υλοποίησης του προγράμματος βοήθησε τις 20 συμμετέχουσες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν 2,347 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και να αυξήσουν τον τζίρο τους κατά 20%.Με το ίδιο όραμα, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» και προσκαλεί τις αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να εξελιχθούν και να δώσουν νέα πνοή στην ελληνική αγορά, να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει από 26 Ιανουαρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2018, θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ https://www.opapcsr.gr/program_description/ . Πληροφορίες – διευκρινίσεις: Endeavor Greece- Υπεύθυνος Συντονισμού προγράμματος Τηλ: 210 36 24 812 / E-mail: opapforward@endeavor.org .