Προθεσμία 30 ημερών για να δηλώσουν οποιαδήποτε μεταβολή, απόκτηση ή πώληση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2019 είναι διαθέσιμη στους φορολογουμένους και απευθύνεται σε όσους από την 1η Ιανουαρίου 2018 αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, αποκτούν ή μεταβιβάζουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα όπως πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή της ακίνητης περιουσίας όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

Για να δηλώσουν κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή τους εικόνα θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet θα μπουν στον προσωπικό λογαριασμό τους και από εκεί θα επιλέξουν την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Στη συνέχεια, επιλέγοντας το έτος 2019 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν τις μεταβολές που επήλθαν ή θα επέλθουν στην ακίνητη περιουσία τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά). Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9, υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.