Βγήκε η απόφαση για την κατανομή ποσού ύψους έως 20.100.000,00€ σε Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, με σκοπό την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας (δαπάνες προσωπικού, δαπάνες εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, δαπάνες προμήθειας υλικών, λοιπές δαπάνες δακοκτονίας).
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας από τον Ιούνιο:
«Σας γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή η ανακατανομή των πιστώσεων ανά περιφερειακή ενότητα, ανάλογα με την έκθεση του προγράμματος και τη δυναμική του δακο-πληθυσμού. Πιθανότατα σε έναν όμορο νομό να είναι λιγότερα έντονο το πρόβλημα, αυτό το ξέρει καλύτερα όμως, η περιφέρεια Κρήτης».
Για το προσωπικό σχολίασε: «Φέτος κινηθήκαμε πολύ πιο έγκαιρα. Ήδη από 9 Ιανουαρίου η Διεύθυνση Φυτοπροστασίας, της οποίας έχω την ευθύνη, έχει ζητήσει την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού. Ακολούθησε στις 15 Φεβρουαρίου το έγγραφο προς την αρμόδια διεύθυνση, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης εποχιακού προσωπικού, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και αποτελεσματική διενέργεια του προγράμματος. Να σας θυμίσω ότι πριν δυο χρόνια αυτά τα έγγραφα είχαν ημερομηνία τουλάχιστον Μάρτιο».
Τέλος, για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σημείωσε: «Όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη αναμένουμε εντός των ημερών την εγγραφή ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ για τον διαγωνισμό προμήθειας δακοκτόνων υλικών για το 2018. Μέχρι και τον Ιούνιο θα είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Αναλυτικά, η κατανομή έχει ως εξής:

Πηγή:agro24.gr