Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel José García Márquez) γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στην Αρακατάκα της Κολομβίας και η Google τιμά με ένα doodle τα 91 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Μάρκες ήταν σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, με πλούσιο έργο και βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται μάλιστα, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του, το οποίο τον έκανε και διάσημο παγκοσμίως, είναι το «Εκατό χρόνια μοναξιά» (1967). Άλλα πολύ σημαντικά του έργα είναι «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη»(1975), «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» (1981) και «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (1985) που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εργάστηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος.

Υπήρξε φίλος του Φιντέλ Κάστρο και εξαιτίας αυτού, για μεγάλο χρονικό διάστημα του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, καθώς υπήρξε υποστηρικτής καριστερών καθεστώτων που τάσσονταν ενάντια στην πολιτική της Αμερικής. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει αποκαλέσει τον Μάρκες «τον μεγαλύτερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ».

Ένα από τα γεγονότα που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του Κολομβιανού συγγραφέα, ήταν η επανάσταση στην Κούβα την Πρωτοχρονιά του 1959. Στις 17 Ιανουαρίου ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες επισκεύτηκε την επαναστατημένη Κούβα ύστερα από πρόσκληση του Φιντέλ Κάστρο.

Τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 1959, ο Μάρκες με την οικογένειά του επέστρεψε στην Κολομβία και συγκεκριμένα στη Μπογκοτά όπου μαζί με τον φίλο και δημοσιογράφο επίσης, Μεντόσα ανέλαβαν την ίδρυση και λειτουργία του «Λατινοαμερικάνιου Πρακτορείου Ειδήσεων» (Prensa Latina) ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου που θα διοχέτευε τις ειδήσεις από την Κούβα αλλά και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, -ανεξάρτητο από την προπαγάνδα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Τα γραφεία του πρακτορείου θα γίνονταν επίσης και ένας χώρος συναντήσεων, διαλέξεων, ιδεών των υποστηρικτών της Κουβανικής επανάστασης και της κολομβιανής αριστεράς.

Μία σημαντική χρονιά για τη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, υπήρξε το 1982, οπότε και βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό πως, ο Μάρκες τιμήθηκε με το βραβείο «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή εξαιτίας και της ασθένειάς του, αφού έπασχε από καρκίνο των λεμφαδένων. Τελικά έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 2014, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη, σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό όπου και είχε εγκατασταθεί το 1961. Κατά καιρούς διέμενε και στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και στην Αβάνα.

Πηγή: wikipedia