Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτού της ΝΔ Ε. Βόζεμπεργκ, σχετικά με τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η Φ. Μογκερίνι, υπογράμμισε ειδικότερα, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της παύσης κάθε απειλής ή αιτίας προστριβής από την Τουρκία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία την άνοιξη του 2018».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Ελπίδες για θετική έκβαση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια μέσου του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.
«Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Τόνισε δε ότι η Κομισιόν ελπίζει σε μια γρήγορη και άμεση διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δυο κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Πηγή:tvxs.gr