Το είδος των τροφών που καταναλώνει κάποιος άνθρωπος μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη διάθεσή του.

Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 40 χημικές ουσίες, οι νευροδιαβιβαστές, τους οποίους χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Πέντε με έξι νευροδιαβιβαστές επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες , όπως είναι το ψωμί, και οι διάφοροι σπόροι, περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μέσα από μια σειρά αντιδράσεων παράγει σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα.

Συνεπώς, εάν θέλετε να χαλαρώσετε μπορείτε να φάτε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Αντιθέτως αν χρειάζεστε ενέργεια, προτιμήστε τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη. Η τυροσίνη προκαλεί την παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, χημικές ουσίες που χαρίζουν ενέργεια και κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Τροφές για κατάθλιψη

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα τις ημέρες που αισθάνεστε «πεσμένοι». Οι υδατάνθρακες μπορούν να ανακουφίσουν την εριστικότητα και τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης μέσω της αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν άλλωστε και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά.

Αν νιώθετε θλίψη εντάξτε στη διατροφή σας τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τον τόνο, τον σολομό και τον λιναρόσπορο.

Έρευνες συνδέουν την ιαπωνική δίαιτα με τα χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης που σημειώνονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει 15πλάσια ποσότητα ω 3-λιπαρών οξέων σε σχέση με τη διατροφή της δυτικής Ευρώπης.

Μολονότι είναι καλό να διατηρείτε χαμηλά τα επίπεδα λίπους στη διατροφή σας, δεν είναι σωστό να τα αποφεύγετε εντελώς.

Δίαιτες με μικρότερη από 25% περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να αποβούν βλαβερές σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, γιατί μειώνουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Ποιες είναι οι συστάσεις της ομάδας του Χάρβαρντ για τη διατροφή που προστατεύει από την κατάθλιψη;
• Ναι στα πολλά λαχανικά, φρούτα, σιτηρά όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
• Ναι στην άπαχη πρωτεΐνη σε μικρότερες ποσότητες, όπως ψάρι, κοτόπουλο και γιαούρτι.
• Όχι στα πρόσθετα σάκχαρα και το λευκό αλεύρι.
• Όχι στα ζωικά λιπαρά, τα επεξεργασμένα αλλαντικά και το βούτυρο.
• Τα παραπάνω καλό είναι να είναι η βάση της διατροφής σας. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορείτε να τρώτε απ’ όλες τις ομάδες, αρκεί να κρατάτε το μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα.
Πηγή:onmed.gr