Νέες αλλαγές στις αιτήσεις και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ καθώς δίνεται οι δυνατότητα σε επιπλέον 100.000 περίπου καταναλωτές που μέχρι τώρα δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να υπαχθούν στην ρύθμιση. Ταυτόχρονα όμως οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέες αιτήσεις όσους έχουν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα έκπτωσης στον λογαριασμό του ρεύματος.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, υπολογίζεται η τελευταία δήλωση στην εφορία και τα εισοδήματα που φαίνονται σε αυτή. Αυτό όμως αφήνει απ’ έξω περίπου 100.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν μέρος του ΕΚΑΣ τη χρονιά που πέρασε. Με αυτό τον τρόπο από τα 235 ευρώ που έπαιρναν μέχρι πριν λίγο καιρό, έπεσαν στα 115 και με βάση τα εισοδήματα του 2017, έπεσαν κάτω από το όριο των 9.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο αποδοχών για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Τόσο αυτοί οι συνταξιούχοι, όσο και αυτοί που μέσα στο 2017 έχασαν μέρος των εισοδημάτων τους και ανήκουν πια στα εισοδηματικά κριτήρια που επιτρέπουν την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα μπορούν να κάνουν νέα αίτηση για ένταξη σε αυτό με τα νέα, μειωμένα εισοδήματα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στο 2017. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι και όσοι αλλάζουν κατηγορία να έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.
Ταυτόχρονα αυτό όμως δημιουργεί νέα δεδομένα και σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση, καθώς βάση του κανονισμού θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το δικαίωμα τους στην έκπτωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Εισοδηματικά Κριτήρια
Να θυμίσουμε πως με βάση τις τελευταίες διατάξεις, για την ένταξη στο ΚΟΤΑ, τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:
Ένα άτομο: 9.000 ευρώ
Δύο ενήλικες ή ένας ενήλικας και ένα ανήλικο προστατευόμενο μέλος: 13.500 ευρώ
Ζευγάρι με ένα παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά: 15.750 ευρώ
Τρεις ενήλικες, ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά: 18.000 ευρώ
Τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο, ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα παιδιά: 24.750 ευρώ.
Τέσσερις ενήλικες ή ζευγάρι με με τέσσερα ανήλικα παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα παιδιά: 27.000 ευρώ