• ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φαινόμενο του παρεμπορίου και της παραοικονομίας που παρατηρείται ιδιαίτερα με την έναρξη κάθε καλοκαιρινής περιόδου καθώς κι η αντιμετώπισή του, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης όλων των φορέων και υπηρεσιών του Νομού Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής , ύστερα από το κάλεσμα του Προέδρου του κου Ιωάννη Κουφίδη το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου.
Στη συνάντηση προσκαλέστηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής, η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Χαλκιδικής, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Χαλκιδικής, η Λιμενική Αρχή Ν. Χαλκιδικής, το Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιριών ΠΕΧ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Χαλκιδικής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Γιώργου Ιωάννης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής Ταξίαρχος κος Αθανάσιος Μπασιούκας, ο υποδιευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής κος Παπαδόπουλος Κυριάκος, ο Υπαστυνόμος Κασσανδρείας κος Χούπης Σταύρος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Πύραρχος κος Καρασαββίδης Δημήτριος, από το Λιμεναρχείο Ιερισσού η Πλωτάρχης Λ.Σ. κα Ζώρρα Ειρήνη και ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κος Παναγιωτίδης Χρήστος, από το Λιμεναρχείο Ν. Μαρμαρά ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κος Κασσαπίδης Δημήτριος, από το Λιμεναρχείο Ν. Μουδανιών ο Πλωτάρχης Λ.Σ. κος Γκουντέλιας Βασίλειος, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκιδικής η Προϊσταμένη κα Σπυροπούλου Ευγενία και η κα Νίνου Σοφία και από την Τεχνική υπηρεσία του ΣΕΠΕ η προϊσταμένη κα Περτζινίδου Μαρία και η κα Σαράντη Άννα, από τό Τμήμα Εμπορίου της ΠΕΧ ο κος Λοκοβίτης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κος Ντέμπλας Κυπαρίσσης, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κος Τσακνής Αργύρης, ο Γεν. Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας κος Λέλεκας Ανδρέας , μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής καθώς και ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κος Φυργάδης Απόστολος.
Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι κατά την έναρξη κάθε καλοκαιρινής περιόδου, σχεδόν σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού μας, παρεισφρύουν πληθώρα παράνομοι ημεδαποί και αλλοδαποί μικροπωλητές. Προκαλείται έτσι σοβαρό πλήγμα στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις του στεγασμένου εμπορίου , που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν στις σημερινές δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες. Συνακόλουθα άλλα προβλήματα που παρατηρούνται σχετίζονται με την φοροδιαφυγή, την δημόσια τάξη , την υγιεινή, την αισθητική του τόπου μας και την προσβολή του τουριστικού μας προϊόντος.
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αποδέχτηκαν και συμφώνησαν ότι για την στήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων και την πάταξη του παράνομου εμπορίου και της παραοικονομίας στη Χαλκιδική, απαιτείται η στενή συνεργασία όλων τους .
Προτάθηκαν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μάστιγας που ονομάζεται παρεμπόριο και παραοικονομία, οι οποίες καταγράφηκαν και θα εφαρμοστούν άμεσα από τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο .
Η επόμενη κίνηση των φορέων είναι η κοινή ενημέρωση και ο σχεδιασμός δράσης που θα πραγματοποιηθεί το άμεσο χρονικό διάστημα, με τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων για τις κινήσεις και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Νομού, να ευαισθητοποιηθούν και να στηρίξουν την συντονισμένη προσπάθεια και να ενημερώσουν άμεσα το Επιμελητήριο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με το παρεμπόριο και την παράνομη παροχή υπηρεσιών.
• ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ»
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το ΚΕ.ΣΥ.Π. Πολυγύρου, σε συνεργασία με την Ομάδα Υποστήριξης Μαθητείας της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση «Η εφαρμογή της Μαθητείας από τον επαγγελματία» στα πλαίσια της υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους ΕΠΑ.Λ. – Τάξης Μαθητείας, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
Επιμέρους στόχοι εκδηλώσεων προώθησης του θεσμού είναι : (α) η προώθηση των αναβαθμισμένων δεξιοτήτων των αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας ( Πιστοποίηση επιπέδου 5) – Σύνδεση με την αγορά εργασίας, (β) η εξοικείωση επιχειρηματικού κόσμου με το θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους ΕΠΑ.Λ. και τα οφέλη της εφαρμογής του, (γ) η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων επαγγελματιών και φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο θεσμό, σε επίπεδο Νομού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.: https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia ή στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας: http://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/mathiteia
Το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 αναμένεται να προστεθούν και άλλες ειδικότητες και ο θεσμός να επεκταθεί σε περισσότερα ΕΠΑΛ. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Χαλκιδικής απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργοδότες να δηλώσουν την πρόθεση τους να συμμετέχουν, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/At40mo3bNvpfMmuz2 που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Δ/νσης: http://dide.chal.sch.gr
• ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER ΤΑΠΤοΚ – ΠΑΑ 2014-2020» η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ Α.Ε) καλεί τους ενδιαφερόμενους (υποψήφιους δικαιούχους) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της Δράσης 19.2.4: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ».
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν πράξεις δημοσίου χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.
Η δράση εφαρμόζεται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, που είναι το σύνολο του Νομού Χαλκιδικής, ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται ενδεικτικά σε 990.000 € (συγχρηματοδότηση Εθνικοί πόροι & ΕΓΤΑΑ).
Για όλες τις υποδράσεις δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι είναι: (α) ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους, (β) Ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
H αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΑΑ (www.opsaa.gr/RDIIS) συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά/έγγραφα για τα οποία ορίζεται ως υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή.
Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης : 19/03/2018
Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης : 31/05/2018
Περαιτέρω πληροφορίες για το ΠΑΑ 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, το θεσμικό
πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο ΠΑΑ 2014-2020, τους κανόνες επιλεξιμότητας
των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των αιτήσεων
στήριξης, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΟΤΔ http://www.anetxa.gr/ ή στην ηλεκτρονική
διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr.
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ Creative Camps Co-Create
Το Επιμελητήριο Κιλκίς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, σας προσκαλεί σε ΟΛΟΉΜΕΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ (CREATIVE CAMP) βασισμένο σε μεθοδολογίες και εργαλεία DESIGN THINKING. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 28 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018 στον πολυχώρο Apodec (Διεύθυνση : Στρ. Σφέτσου 3,Θεσσαλονίκη 546 26) και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Co-Create (Interreg MED). Σκοπός του δημιουργικού εργαστηρίου (creative camp) είναι οι συμμετέχοντες να σχεδιάσουν / αναπτύξουν ένα προϊόν, υπηρεσία ή μια εμπειρία, σε ρεαλιστική βάση, εφαρμόζοντας εργαλεία και
μεθοδολογίες συν-δημιουργίας (co-create) και σχεδιαστικής σκέψης (design thinking). Ελάτε να συν-δημιουργήσουμε και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε το μέλλον των επιχειρήσεων – project μας. Η συμμετοχή στο δημιουργικό εργαστήριο που είναι δωρεάν, συμβάλλει: (α) στην αναζήτηση νέων δρόμων προς την καινοτομία , (β) στην επαφή με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που στοχεύει στην υλοποίηση και εφαρμογή διαδικασιών και σκέψεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις (κόσμος της σχεδιαστικής σκέψης – design thinking).
• ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΧΡΕΗ
Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, αλλά και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας. Ειδικότερα, βάσει αυτής μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες) αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από 1/1/2017, ακόμη και αν έχουν χρέη προ του 2016. Ωστόσο, προβλέπεται και ότι από 1/3/2019 αυξάνονται σε 75 από 50 οι αναγκαίες ημέρες ασφάλισης, προκειμένου μισθωτός να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Για φέτος η ικανότητα και κυρίως η κάλυψη θα δίνονται για όλους με τη συμπλήρωση 50 ημερών εργασίας εντός του 2017.
• ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2017
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΣΙ) στην Έκθεση της , αναφέρει σημαντικές μειώσεις μισθών που καταγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2010-2017. Σε σχετικό δελτίο τύπου της αναφέρει ότι : Οι εργαζόμενοι σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2010. Οι 9 χώρες είναι οι εξής: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε 6 από τις παραπάνω χώρες – Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία – κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Συγκριτική Αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018» που δημοσιεύτηκαν στις 19 Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI). Τα στοιχεία έχουν υπολογιστεί από το ΕΣΙ, από ανεξάρτητα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορούν τους «πραγματικούς μισθούς» – την αξία των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής.
• ΟΟΣΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ
Οι εισφορές και φόροι που βαραίνουν τις αποδοχές των εργαζόμενων στην Ελλάδα παραμένουν υψηλοί γεγονός που ωθεί σε «μαύρη» εργασία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προτείνει τη μείωσή τους. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις το 2017 στις χώρες – μέλη του και τις χώρες της G20, η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, σε χώρες – όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία και η Ελλάδα – ο ανεπίσημος τομέας εργασίας (η μαύρη εργασία) παραμένει βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, φέρεται να προεξοφλεί μείωση του αφορολογήτου από το 2019, μέτρο που έχει μεν ψηφισθεί, αλλά που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει από το 2020. Συνολικά πάντως, η έκθεση κάνει θετικές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα για την προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα. Οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις του ΟΟΣΑ το 2017 είναι η επέκταση της αξιολόγησης των συνεπειών στις επιχειρήσεις και στην οικονομία γενικότερα που μπορεί να έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών, η βελτίωση και η ενίσχυση της Δικαιοσύνης, αλλά και του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης. Από την άλλη, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν προβεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την πτώχευση επιχειρήσεων, ενώ αναφορά γίνεται και στη συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση που έκανε το 2016, με στόχο τη μείωση της πολιτικής ανάμειξης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενίσχυσης της διαφάνειας.
• ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ 3,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα 3,1 δισ. υποχώρησαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρου, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την αγορά από δημόσιους φορείς αντιστοιχούσαν σε 2,443 δισ. ευρώ, έναντι 2,537 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου οι οποίες περιορίστηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν σε 692 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, έναντι 765 εκατ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τα μεγαλύτερα βάρη αφορούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με υποχρεώσεις 1,432 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 532 εκατ. αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.
• ΑΠΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ e-πλειστηριασμοί ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
Από τις 27 Απριλίου θα αρχίσουν να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κι αυτό διότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν την 1η Μαΐου, που είναι η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διενέργειας εξ αποστάσεως πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα. Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες εκτιμητές τον προσδιορισμό των εμπορικών αξιών των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ώστε να ορίζουν τις πολύ χαμηλές αυτές αξίες ως τιμές πρώτης προσφοράς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όλα αυτά, μάλιστα, θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των διευθυντών των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών και των ιδιωτών εκτιμητών, που προβλέπουν διορισμούς εκτιμητών και αποστολής εκθέσεων εκτίμησης εμπορικών αξιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
• Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΑΔΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018
Μία από τις τρεις πρώτες θέσεις αύξησης των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκτησε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Με το 31,7% βρέθηκε πίσω από το 42,2% των πωλήσεων που πέτυχαν η Βουλγαρία και το 46,8% της Κροατίας. Επίσης πολύ καλή πορεία με μεγάλο ποσοστό αύξηση σημείωσαν οι αγορές της Ουγγαρίας (24,5%) και της Εσθονίας (21,2%).
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας
95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – GDPR).
Ο κανονισμός 2016/679 (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation, GDPR ) πραγματεύεται την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους. Ο κανονισμός εκδόθηκε στις 27/4/2016 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις των κρατών μελών στις 25/5/2018. Ο κανονισμός αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ ή νομίμως κατοικούντων στην ΕΕ. Ισχύει δε αυτόματα και δεν απαιτείται ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις για την εν λόγω υποχρέωση τους θα πρέπει να ενημερωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. O νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, φέρνει από την 25/5/2018, μια σειρά αλλαγών, που στόχο έχουν να επιτύχουν την ελεύθερη και προστατευμένη ροή των προσωπικών δεδομένων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη δημιουργία κουλτούρας για τα προσωπικά δεδομένα, την οργάνωση και τυποποίηση των διαδικασιών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, ο με αριθμ. 679/2016 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψηφίστηκε το 2016. Ημερομηνία άμεσης και καθολικής εφαρμογής του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορίστηκε η 25/05/2018, με στόχο, τη διασφάλιση ενός συνεκτικού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων, σε ολόκληρη την Ένωση και προς αποφυγή αποκλίσεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα , στην εσωτερική αγορά, κατοχυρώνοντας έτσι, την ασφάλεια δικαίου και τη διαφάνεια για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εφαρμογή του Κανονισμού από τον Μάιο του 2018, σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό, και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προς επίτευξη της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των διαδικασιών, αλλά και της προστασίας, από αστικές και διοικητικές κυρώσεις. Πληροφορίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600, Fax: +30 210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr , ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.dpa.gr .
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .
• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «EU Business Register»
Σας ενημερώνουμε κατόπιν ερωτημάτων αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων αναφορικά με την εταιρεία EU Business Register, τα εξής:
Κατ΄αρχήν, η EU Business Register προφανώς χρησιμοποιεί τον τίτλο αυτόν για να δημιουργήσει σύγχυση με Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιχειρήσεων ( European Business Register http://www.ebr.org/ ). Η εν λόγω εταιρεία (EU Business Register) αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εταιρίες με σκοπό δήθεν την δωρεάν εγγραφή σε ένα μητρώο επιχειρήσεων.
Ωστόσο, στο έντυπο που αποστέλλεται στις εταιρίες προς συμπλήρωση, αναφέρεται ότι πρόκειται για τριετή συνδρομή, με ετήσιο τέλος 995 ευρώ και αυτόματη ανανέωση εάν ο συνδρομητής δεν ακυρώσει εγκαίρως τη συνδρομή. Σας ενημερώνουμε ότι το σχετικό e-mail από την εταιρεία EU Business Register χρησιμοποιείται ως παράδειγμα αποστολής e-mail εξαπάτησης στην σχετική ολλανδική ιστοσελίδα βοήθειας για την απάτη https://www.fraudhelpdesk.org/ :
https://www.fraudhelpdesk.org/alerts/tricked-into-a-costly-subscription-eu-business-register/
https://www.fraudehelpdesk.nl/vragen-meldingen-cpt/eu-business-register-2018-2019/
Η εταιρεία EU Business Register δεν είναι εγγεγραμμένη στο ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Υπάρχουν σύνδεσμοι και συζητήσεις στο διαδίκτυο, όπου αναφέρεται ότι πρόκειται περί απάτης. Για ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ολλανδίας ( https://www.kvk.nl/producten-bestellen/ ) υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσει κάποιος στοιχεία μίας εταιρίας για την οποία ενδιαφέρεται. Θα συμβουλεύαμε στις ελληνικές εταιρίες στις οποίες απευθύνεται η EU Business Register να διαγράφουν τα e-mail που αποστέλλονται από αυτήν.