Οι γυναίκες φαίνεται πως είναι καλύτεροι και πιο προσεκτικοί οδηγοί από τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνες, καταρρίπτοντας το μύθο που θέλει τις γυναίκες πιο απρόσεκτες.
Τα αποτελέσματα των ερευνών βασίζονται στο γεγονός ότι δεν αποσπάται εύκολα η προσοχή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Αντίθετα, η προσοχή των ανδρών διασπάται πιο εύκολα, είναι νευρικοί και λιγότερο προσεκτικοί στο δρόμο, όπως έδειξε νορβηγική έρευνα.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του υψηλού επιπέδου τεστοστερόνης.
«Δυο δευτερόλεπτα απόσπασης της προσοχής των οδηγών, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ατύχήματος» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Ole Johansson.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Αυτοκινητόδρομων (IIHS), το 71% των θυμάτων από αυτοκινητιστικό ατύχημα είναι άνδρες, ενώ το ποσοστό ξεπερνά το 91% στα ατυχήματα με μηχανή.

«Οι άνδρες οδηγούν μεγαλύτερες αποστάσεις, είναι πιο απρόσεκτοι και υιοθετούν πιο εύκολα επικίνδυνες συνήθειες. Μιλάνε στο τηλέφωνο, δεν φοράνε ζώνη, ξεπερνούν το όριο της ταχύτητας, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, κάνουν περισσότερες προσπεράσεις, δεν κρατάνε αποστάσεις από τα άλλα αυτοκίνητα και περνάνε τα κόκκινα φανάρια» αναφέρεται στην έρευνα.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση National Sleep Foundation διαπίστωσε οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να κοιμηθούν όσο οδηγούν. Συγκεκριμένα, είναι 22% πιθανό οι άνδρες να αποκοιμηθούν, ενώ οι γυναίκες έχουν 12% πιθανότητα να κάνουν το ίδιο λάθος.
«Τα ατυχήματα που γίνονται εξαιτίας του ύπνου στο τιμόνι είναι περισσότερο συχνά να συμβούν σε νέους και κυρίως άνδρες και σε εργαζομένους που έχουν νυχτερινή βάρδια» αναφέρεται στην έρευνα.

Tο 71% των θυμάτων από αυτοκινητιστικό ατύχημα είναι άνδρες, ενώ το ποσοστό ξεπερνά το 91% στα ατυχήματα με μηχανή.
Παράλληλα, ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουν αν όντως οι άνδρες οδηγοί είναι καλύτεροι ή απλώς έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό σημαίνει ότι το στερεότυπο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις γυναίκες οδηγούς, επηρεάζει αρνητικά την οδήγησή τους.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται πιο πολύ να πάρουν το δίπλωμα την πρώτη φορά που θα δώσουν εξετάσεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Μάλιστα, όσο μεγαλώνουν δυσκολεύονται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας 20 ετών έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν το δίπλωμα κατευθείαν, στα 30 έχουν 25%, στα 35 χρόνια τους το ποσοστό φτάνει το 41%, ενώ στα 50 τους 50% λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με αγγλική έρευνα.

Οι γυναίκες παρκάρουν και με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα σε σύγκριση με τους άνδρες. Η βρετανική εταιρία στάθμευσης αυτοκινήτων NCP, διαπίστωσε ότι οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσον όρο 16 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν την μανούβρα, ενώ οι γυναίκες 21 δευτερόλεπτα.
Ο επιπλέον χρόνος όμως, που αφιερώνουν ίσως σημαίνει ότι κεντράρουν καλύτερα στο σημείο που θέλουν να παρκάρουν.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι 25% πιο πιθανό να χτυπήσουν άλλα σταθμευμένα οχήματα στην προσπάθεια τους να παρκάρουν. Όπως εξηγούν Άγγλοι ερευνητές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου.

Πηγή: valueforlife.gr