Η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε τη Χαλκιδική συνοδευόμενη από κλιμάκιο συνεργατών αλλά και παραγόντων της περιοχής, ασχολήθηκε με Θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Σπηλαίου των Πετραλώνων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου , συζήτησε με τους υπεύθυνους προϊσταμένους κ.κ. Ανδρέα Ντάρλα και Ιωάννη Κανονίδη αντίστοιχα, αλλά και εκπροσώπους της “Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκιδικής”.

Στο σπήλαιο Πετραλώνων ενημερώθηκε διεξοδικά για τα χρόνια προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζει και ανακοίνωσε την ένταξη του κυρίως χώρου του σπηλαίου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του εσωτερικού του χώρου από τον επόμενο χρόνο και παράλληλα τον εκσυγχρονισμό του μουσείου του, με πρόθεση ένταξης σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε).

Η κ. Κονιόρδου δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε το σπήλαιο και δήλωσε εντυπωσιασμένη με τα ευρήματα στο εσωτερικό του.


Την Υπουργό συνόδευαν ο Διευθυντής του Γραφείου της κ. Πολίτης, η Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ιγγλέση και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Στελιος Παπαματθαιου.


Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας κ.Ανδρέας Νταρλας δήλωσε ικανοποιημένος και από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες το σπήλαιο θα παραμείνει κλειστό υπολογίζει ότι με έως το 2020 να τελειώσουν και να ανοίξει πάλι για το κοινό…


Βρέθηκαν νέα ευρήματα πολύ μεγάλης σημασίας αλλά πρέπει να υπάρχει ένας χώρος ανάλογος των ευρημάτων και ελπίζει στην αναβάθμιση του Μουσείου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο.


Τόνισε ότι το σπήλαιο λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και ότι έχει αυξηθεί η επισκεψημότητα του κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αισιόδοξους για το μέλλον του … Δήλωσε πολύ ευχαριστημένος για την επίσκεψη της υπουργού…

Πολύγυρος Θερμή Υποδοχή …
Στον Πολύγυρο η υπουργός έτυχε Θερμής Υποδοχής από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κ. Γιάννη Κανονίδη και τους συνεργάτες του , τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και την Υπεύθυνη Τουρισμού του Δήμου Κασσάνδρας κ. Μαρία Παπαδημητριου.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου (που εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό και πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και βρίσκεται εν αναμονή της δημοπράτησης της μουσειολογικής μελέτης), ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των προς έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων και μετά από σύσκεψη με τους παρευρισκόμενους, εκτιμήθηκε ότι είναι δυνατή η σταδιακή λειτουργία του στους επόμενους μήνες με μικρές εκθέσεις (συλλογή Λαμπρόπουλου – συνέργειες με άλλα μουσεία κλπ), ώστε να μην είναι κλειστό μέχρι την αποπεράτωση και συνολική λειτουργία του, καταβάλλοντας ταυτόχρονα κάθε δυνατή προσπάθεια για επίσπευση της ολοκλήρωσής του κάτι που βρήκε σύμφωνο τον Προϊστάμενο αλλά και τους φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου που με ιδιαίτερη ζέση έχουν αγκαλιάσει τον χώρο αυτό.


Γενικά καθ΄ολη την διάρκεια της επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπήρχε ένα κλίμα συνεργασίας και κατανόηση για το ότι ο χώρος «Πρέπει να Ανοίξει» και να δοθεί στο κοινό.


Ο προϊστάμενος στάθηκε και στην επόμενη επίσκεψη της Υπουργού γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε η Χαλκιδική έχει πολλούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που χρίζουν αναγνώρισης και υποστήριξης από το υπουργείο . Έπειτα τόνισε την άψογη συνεργασία που είχαν με την Υπουργό και εύχεται να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα.
Η υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται στη Χαλκιδική για τα αιτήματα τους και πολύ σύντομα θα ξαναεπιστρέψει .

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη