Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέσα στη Δευτέρα, σύμφωνα με δήλωση της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας, μεταθέτοντας λίγο πιο αργά την ημερομηνία πτώσης του δορυφόρου στον πλανήτη μας.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τη στιγμή τςη επαναφοράς ανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια το σημείο της πτώσης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια του δορυφόρου θα καούν κατά την επαναφορά τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η ομάδα των διαστημικών συντριμμιών στην ESA έχει προσαρμόσει την πρόβλεψη επανεισόδου τις τελευταίες 24 ώρες ώστε να λάβει υπόψη τις συνθήκες χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας. Τα νέα δεδομένα που ελήφθησαν τη νύχτα έδωσαν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι το χρονικό πλαίσιο μεταφέρεται αργότερα μετά την 1η Απριλίου, ενώ μέχρι στιγμής πιστεθόταν ότι η επάνοδος θα συνέβαινε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή ή νωρίς το πρωί της Δευτέρα.

Οι προβλέψεις παρουσιάζουν αλλαγές λόγω της ηλιακής δραστηριότητας και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να γίνουν με ακρίβεια έστω και ώρες πριν ο δορυφόρος φτάσει στη Γη.

Ο Tiangong-1 εκτοξεύθηκε το 2011 και σχεδιαζόταν να τεθεί εκτός λειτουργίας με πιο προγραμματισμένο τρόπο, ενώ στις αρχικές προθέσεις των υπευθύνων ήταν να χρησιμοποιηθούν οι προωθητήρες του σταθμού για να οδηγηθεί προς μία απομακρυσμένη ζώνη πάνω από τον Νότιο Ωκεανό.

Όμως η επικοινωνία χάθηκε απότομα το 2016 και πλέον η πτώση του είναι ανεξέλεγκτη. Δεκατρείς διαστημικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία της ESA, παρακολουθούν την πορεία του Tiangong και μελετούν τη συμπεριφορά του καθώς πλησιάζει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια είναι, ότι oι περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν συντρίμμια του Tiangong-1 βρίσκονται στη ζώνη με γεωγραφικά πλάτη από 43 μοίρες βόρεια έως 43 μοίρες νότια του Iσημερινού, ενώ στην έκταση αυτή περιλαμβάνεται και μια περιοχή από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.