bureaucracy

Την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου Συμπαραστατών Ευάγγελος Μιχάλης, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Λαύριο.
Χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία ως τη χειρότερη μορφή κακοδιοίκησης «αφού τις περισσότερες φορές είναι θεσμοθετημένη» και πρότεινε λύσεις για την καταπολέμησή της, καθώς, όπως ανέφερε, «το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται ως βασικό πρόβλημα στη καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις ημερίδες και τις διαπεριφερειακές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί».
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα πρόσφατης ημερίδας στην Κοζάνη, είπε ότι επισημάνθηκε η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση π.χ. ηλεκτρονική (και μόνο) διακίνηση εγγράφων, ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο κλπ . Επίσης, κατέθεσε τα στατιστικά του Δικτύου που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου το 20% των αιτημάτων των πολιτών, δεν φτάνουν ποτέ στη διοίκηση είτε γιατί χρεώνονται λάθος είτε γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει τη διακίνηση και βεβαίως δεν είναι συχνά εφικτή η παρακολούθηση της πορείας του αιτήματος.
Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα υπόθεσης που σημειώθηκε στον δήμο Σαρωνικού. Δηλαδή, ένα αίτημα δημότη είχε χρεωθεί σε αναρμόδιο μεν υπάλληλο, συνονόματο όμως του αρμοδίου. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Συμπαραστάτη, ώστε ένα αίτημα που ήταν χαμένο χρόνια να εξεταστεί και να εγκριθεί σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 10 ημερών!
Ο κ. Μιχάλης τόνισε ότι τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και για τη σχέση της με τον πολίτη, απαιτείται συγχρονισμός του επιπέδου Πληροφορικής στους δήμους. Πρότεινε να υπάρξει εξειδικευμένη χρηματοδότηση για τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, την προμήθεια αναλόγων προγραμμάτων και φυσικά η αναγκαία όπου αυτή δεν υπάρχει εκπαίδευση των υπαλλήλων αλλά και των διοικούντων.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του δικτύου Συμπαραστατών χαρακτήρισε τον θεσμό του Συμπαραστάτη σημαντικό εργαλείο στη λειτουργία της Τοπικής Δημοκρατίας και ζήτησε από τον παρευρισκόμενο υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να ενισχυθεί ο θεσμός του Συμπαραστάτη «ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος που θα επιλεγεί για την εκλογή των επόμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων».