Δήμος ΑριστοτέληΣυνταγέςΧαλκιδική

Γεύσεις απο το Πασχαλινό τραπέζι της Χαλκιδικής

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Παραδοσιακό την Κυριακή του Πάσχα

από την Αριστοτέλεια ΓΗ,
Κατάστημα Παραδοσιακών Προϊόντων από την γη του Αριστοτέλη (βρείτε το στο Facebook).

ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρο αρνάκι με την σκέπη του (8-10 κιλά)

Για τη γέμιση

  • 1 συκωτάριά αρνίσια εντεράκια αρνιού τα μισά,(τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρίτσα)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 ποτήρια νερού ρύζι καρολίνα
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο Χαλκιδικής
  • 130 γρ. Ξανθές σταφίδες
  • 4 κουτ.σούπας κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το αρνί και το αλατοπιπερώνουμε καλά, εσωτερικά και εξωτερικά.

Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. (Τα εντεράκια τα κάνουμε πλεξούδα για να τα ζεματίσουμε και να τα ψιλοκόψουμε στη συνέχεια εύκολα).

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε ολόκληρη τη συκωταριά και τη ζεματάμε για 30΄ λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα με βραστό έχοντας καθαρισμένα τα εντεράκια και πλεγμένα πλεξούδα τα ζεματάμε κι αυτά για 15΄ λεπτά.

Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κούπες ελαιόλαδο Χαλκιδικής και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνει για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο συκώτι και τα εντεράκια σοτάρωντας τα για 8 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια.

Μετά από 5΄λεπτά προθέτουμε το νερό,αλάτι,πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις απορροφήσει το νερό,προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο,τις σταφίδες και το κουκουνάρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους.

Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε με μία κουτάλα το εσωτερικό του αρνιού και το ράβουμε με μαγειρικό σπάγκο κατά μήκος της κοιλιάς.

Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί με λίγο νερό.

Πλένουμε καλά την σκέπη και την αφήνουμε σε ζεστό νερό (όχι καυτό)να απλώσει και να γίνει μια λεπτή μεμβράνη.

Καλύπτουμε το αρνί με τη σκέπη και το ψήνουμε στους 180 στις αντιστάσεις για τρεις ώρες περίπου.

Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο.

Την Κυριακή του Πάσχα όλα τα σπίτια της Ιερισσού έχουν αρνάκι γεμιστό και την Πρωτομαγιά το ψήνουν στη σούβλα.

Καλή σας επιτυχία.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close