«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλούν οι πληροφορίες για απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε ξήλωμα του ΕΦΚΑ .
Ήδη ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος.
Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.
Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν του κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

  • την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόρο) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)