Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει αποφύγει -για ένα χρόνο- τις πολιτικές επιπτώσεις από μια νέα επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, όμως οι δανειστές, που βλέπουν το αυστηρό γράμμα του μνημονίου, φαίνεται πως επιμένουν να γίνουν και να ισχύσουν από εφέτος οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες.
Επιμένουν δε στην επιταγή του επικαιροποιημένου μνημονίου, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξίων ώστε να προχωρήσει η προσαρμογή των συντελεστών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, “ούτως ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.
Από τις εισηγήσεις που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22%, μεσοσταθμικά. Με το χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση προβληματίζεται για το αν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να περάσουν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Με δεδομένο όμως ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα:
-Να προχωρήσει σε μικρές παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή να αυξηθούν ελαφρά οι τιμές ζώνης σε επίπεδο που να μην αλλάζει ο συντελεστής ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν, αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 – 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται, αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου.
-Να υπολογίσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και οι τιμές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Άλλωστε αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να αλλάξουν οι τιμές ζώνης χωρίς όμως να απειληθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές προτείνεται να κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των εκτιμητών αποτελούν εισηγήσεις. Θα “φιλτραριστούν”, ήτοι, στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν μεγάλες μεταξύ τους αποκλίσεις (πάνω από 15%), θα επιλαμβάνεται η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα περάσει και τη “γραμμή” της κυβέρνησης.
πηγή: capital.gr