“Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο. Μέχρι τη θερινή ανάπαυλα αναμένουμε την τελική έκθεση των υπεύθυνων θεσμών για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους” τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην FAZ.
“Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, το οποίο να καταδεικνύει αναπτυξιακές προοπτικές. Και μετά θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα. Δείξτε επιείκεια, που σήμερα δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος” τονίζει ο Σολτς και ουσιαστικά επικρίνει τη στάση του Βερολίνου στην έναρξη της ελληνικής κρίσης .
“Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής” σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν “ήταν λάθος αυτή η πολιτική” ο Σολτς απαντά: “Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ”

Καμία λευκή επιταγή στην Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί κριτική στην στάση του Eurogroup στην αρχή της ελληνικής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενη, καθώς αρχικώς υπήρχαν αντιρρήσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά την λευκή επιταγή προς την Αθήνα, λέγοντας ότι η βοήθεια προς την Αθήνα συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σολτς ουσιαστικά επικρίνει τη στάση του Βερολίνου στην έναρξη της ελληνικής κρίσης. «Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν «ήταν λάθος αυτή η πολιτική» ο Σολτς απαντά: «Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ»
Ενώ ως μέλος της ισχυρότατης, συντηρητικής, πτέρυγας του SPD, του λεγόμενου «Κύκλου Ζέεχαϊμ» (Seeheimer Kreis), ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα επιθυμούσε την εφαρμογή μέτρων για την, υπό συγκεκριμένους και αυστηρότατους όρους, ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δημοσίως πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Πρώτον, διότι είναι υπουργός μιας συγκυβέρνησης με την Χριστιανική Ένωση και δεύτερον, διότι όποιος πολιτικός στη Γερμανία ανοίξει δημόσια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, θα βαδίσει σε πολιτικό ναρκοπέδιο.
Οποιαδήποτε συζήτηση στο Bundestag, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει μια πιθανή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα θέσει σε δοκιμασία τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θεωρούν ως ταμπού την ελάφρυνση του χρέους. Ο αριθμός των βουλευτών που ανήκουν στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU – CSU) και αντιτίθενται επίσης σε μια τέτοια προοπτική, είναι μεν άγνωστος, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αυτοί οι βουλευτές αποτελούν την πλειοψηφία.
Ιδιαίτερα οι 46 βουλευτές των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενδέχεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό βαρίδι, καθώς τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βαβαρίας, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδίας στο οποίο μεταπολεμικά εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση από το CSU. Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ήδη υιοθετήσει σκληρότερες θέσεις για μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και το ζήτημα της Ελλάδας, προσπαθώντας να επαναφέρουν τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στο AfD και απειλούν την απόλυτη κυριαρχία τους.