Απάντηση μέσω Ευρώπης δίνει η Αθήνα στην Τουρκία, η οποία αμυνόμενη μετά το τριπλό ευρωχαστούκι που δέχθηκε χθες (με την ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ενταξιακά κεφάλαια, το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τους δύο Έλληνες στρατωτικούς η τύχη των οποίων συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας εάν απειληθεί), προχώρησε σε αντεπίθεση με την προκλητική ανακοίνωση για τα Ίμια.

Η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ συνιστά μία αντίδραση για το εσωτερικό ακροατήριο της γείτονος και πως η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τη ρητορική της σε σημείο που μόνη της επιλογή πια μπορεί να είναι μόνο η αποκλιμάκωση.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εντάσσει τη δική του απάντηση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι τα Ίμια είναι ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ήδη με μία πρώτη ανακοίνωση του για τη διεύρυνση της ΕΕ, είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι πρέπει να αποδείξει εμπράκτως εάν επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης.

“Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας”, αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια.

Προηγουμένως το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε στείλει ένα ακόμη μήνυμα με ανακοίνωση για τη διεύρυνση της ΕΕ, στην οποία ανέφερε ότι:

“Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.”

Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης “δεν της πάει πολύ καλά” διότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

“Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας την απόφαση που έλαβε χθες η ΕΕ για τη γείτονα, καθώς και ότι η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, αλλά η όποια διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι και θέμα της ΕΕ.

“Προφανώς ίδρωσε το αυτί τους” επισήμανε μάλιστα ο κ.Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι το γεγονός πως η Άγκυρα αντέδρασε με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε για λόγους που έχουν να κάνουν με το γόητρο της στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δείχνει πως στη γείτονα δεν έχουν καταλάβει ότι είναι απομονωμένοι.

Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι βεβαίως συνιστά πρόκληση το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τουρκικά μαχητικά, ζήτησε όμως το ζήτημα να τίθεται με “ποιότητα και ψυχραιμία” καθώς “δεν έχουμε λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους”. Υπενθύμισε ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν κάτι, ζήτησαν σχέδιο πτήσης και μόλις σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά, το περιστατικό έληξε.

“Χρειάζεται να αντιδρούμε με ψυχραιμία και να εκμεταλλευθούμε τις διεθνείς συμμαχίες”, τόνισε. Κληθείς πάντως να σχολιάσει τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (ο οποίος προχθές επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας, Νουρεντίν Τσανικλί, υπογραμμίζοντας τη “σημασία που έχει η Τουρκία για τη συμμαχία” και μία ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως το ΝΑΤΟ δε θα εμπλακεί στις διαφορές Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο), ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε:

“Το ΝΑΤΟ δεν είναι το φόρουμ στο οποίο θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το ΝΑΤΟ μία στρατιωτική συμμαχία που δεν έχει λόγο, ο γγ του ΝΑΤΟ ορθώς και προφανώς θα πει ότι δε θα λύσει εκείνος τις διαφορές”.