Ομαδικά πυρά εναντίον της Ελλάδας εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την υπό αυστηρούς όρους απελευθέρωση ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Με μια σειρά από απαράδεκτα tweets, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «συνένοχη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που σημειώθηκε στην Τουρκία».
«Η Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕE φαίνεται να προστατεύει καθαρά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Επιπλέον με το να απελευθερώνει τους πραξικοπηματίες, σημαίνει ότι τώρα τους ενθαρρύνει πλέον. Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο το πιο απάνθρωπο έγκλημα. Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους», υποστηρίζει ο κ. Τσελίκ σε αναρτήσεις του στο twitter.
Στη συνέχεια, ο ίδιος στρέφεται κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, λέγοντας: «Είναι καθαρές οι προθέσεις της Ελλάδας η οποία οργανώνει προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνάς της ενώ η Τουρκία έδινε σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας. Βλέπουμε καθαρά τις προθέσεις της. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ο οποίος άρχισε να συναγωνίζεται τον Υπουργό Άμυνας πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Αυτή είναι μεγαλύτερη προκλητική ενέργεια και από αυτές του Υπουργού Άμυνας».
Και συνεχίζει ο ίδιος: «Απέναντι σε αυτή την εικόνα κανείς να μην μας μιλά για δικαιοσύνη. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα δικαιοσύνης. Το παγκόσμιο δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το διεθνές δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο αρέσκεται να αναφορές τύπου “διεθνές δίκαιο” και ‘σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες».
Μάλιστα, ο κ. Τσελίκ κάνει αναφορά και στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 που έγινε στην Ελλάδα. Γράφει: «Η Ελλάδα η οποία στο παρελθόν έχει πληγωθεί από πραξικοπήματα, δεν μπορεί να δώσει εξήγηση βάσει δικαίου πώς προστατεύει τρομοκράτες που εμπλέκονται σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας. Δεν μπορεί να αμαυρώνει έτσι το δίκαιο. Με το δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα, διαφαίνεται ότι δεν προτιμά το δρόμο σεβασμού, δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας προτιμά μια άλλη στάση».

Γιλντιρίμ: Η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες

Λίγη ώρα νωρίτερα, τη «σκυτάλη» των επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας είχε λάβει ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιλντιρίμ είπε σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής (20/04/2018) ότι είναι απαράδεκτο για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα να «προστατεύονται από την Ελλάδα».
«Οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι. Αυτό βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες

Νωρίτερα, εξάλλου το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία στηλίτευε την απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως συνιστά «άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».
Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Χθες (σ.σ. 19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και κάτω από αυστηρή επιτήρηση, αυτή η απόφαση έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για ακόμα μια φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι και οι άλλοι οργανωτές του πραξικοπήματος θα αφεθούν ελεύθεροι τις ερχόμενες ημέρες.
Αυτό δεν γίνεται επειδή απλά εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει συγκεκριμένη διάρκεια κράτησης. Το ελληνικό δικαστικό σύστημα, έχει επανειλημμένα αρνηθέι την έκδοση των πραξικοπηματιών που προσπάθησαν να βλάψουν τη Δημοκρατία.
Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των πραξικοπηματιών προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με την τουρκική Δικαιοσύνη».