Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι της Σάρτης του δήμου Σιθωνίας με διήμερες εκδηλώσεις. Παραμονή της γιορτής, το απόγευμα της Κυριακής, μόλις χτύπησε η καμπάνα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Αφησιά”, φορώντας παραδοσιακές στολές από τη θάλασσα του Μαρμαρά πήραν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και  μαζί με τους κατοίκους της Σάρτης κατευθύνθηκαν προς το εκκλησάκι  στην περιοχή της Μονής Ξηροποτάμου.

Το Μετόχι ήταν η πρώτη κατοικία των προσφύγων στην περιοχή πριν εγκατασταθούν στα παράλια. Το ξωκλήσι μάλιστα αρχικά είχε το όνομα των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων αλλά το άλλαξαν οι κάτοικοι για να τους θυμίζει τον αγαπημένο τους Άγιο Γεώργιο, που ήταν και ο προστάτης του νησιού τους.

Έτσι οι κάτοικοι για πολλά χρόνια πιστοί στην παράδοση έδιναν το ραντεβού τους στο εκκλησάκι για να τιμούν τον Άγιο Γεώργιο. Παρότι με τα χρόνια σιγά σιγά έσβηνε το τελετουργικό, τα μέλη του Συλλόγου Αφησιά, «φρουροί» της παράδοσης επανέφεραν το έθιμο και ζωντάνεψαν τον εορτασμό.

Κατά τη παραμονή της γιορτής στο εκκλησάκι τελείται ο εσπερινός, και ακολουθεί η αρτοκλασία. Κατά τη λιτανεία της εικόνας μόνο γαλήνη μπορεί να διακατέχει το νου και την ψυχή, σε ένα μαγευτικό τοπίο, στο κτίριο στο Μετόχι, με θέα τον Άθωνα.

Ανήμερα της γιορτής τελείται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εθελοντές του χωριού και του Συλλόγου προσφέρουν καφέ στους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια φαγητό. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Φέτος παρουσίασαν χορούς  από τη θάλασσα του  Μαρμαρά, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία.

Οι κάτοικοι της Σάρτης και τα μέλη της Αφησιάς αγκαλιάζουν με πολλή αγάπη και ζήλο τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Στα πολιτιστικά δρώμενα συμμετέχουν όλοι. Ετοιμάζουν τα εδέσματα, ψήνουν, τρώνε και πίνουν όλοι μαζί και γίνονται ένα στο χορό που στήνουν σε κύκλους. Οι ευχές τους είναι πάντα να υπάρχει υγεία και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχαν κάτοικοι και από τις γύρω περιοχές. Η δημοτική αρχή Σιθωνίας έδωσε το παρόν, με το δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο, τους αντιδημάρχους Κατερίνα Γιουρβαρλάκη και Κυπαρίσση  Ντέμπλα καθώς και δημοτικούς συμβούλους, αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο, τον πρόεδρό του Μιχάλη Σπανό.