Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.
Λίγο αργότερα το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».
Στην ανακοίνωση, επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις γαλλικές φρεγάτες.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».
Στο Μαξίμου παρέστη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμυνας.
Ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος προσέρχεται στο ΚΥΣΕΑΟ υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος προσέρχεται στο ΚΥΣΕΑ
Ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας Φώτης Κουβέλης προσέρχεται στο ΚΥΣΕΑΟ αναπληρωτής υπ. Αμυνας Φώτης Κουβέλης προσέρχεται στο ΚΥΣΕΑ

Οι φρεγάτες και το τηλεφώνημα στον Μακρόν

Την ίδια ώρα η Αθήνα κινείται ταχύτατα και για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες (και πάλι Γαλλικές) φρεγάτες Belh@rra, που συζητά με το Παρίσι.
Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των FREMM, φαίνεται ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.
Η ελληνική πλευρά που δεν ξέρει «τι της ξημερώνει», θέλει δύο πάνοπλες FREMM στο Αιγαίο το ταχύτερο δυνατό, κι από την αίσθηση που υπάρχει μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποδεσμεύσει τα εν λόγω πλοία. Για τους Γάλλους αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό τους ρόλο στηρίζοντας την Ελλάδα, και κυρίως την αμυντική τους βιομηχανία που έμεινε πίσω την τελευταία δεκαετία έναντι των Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, οι Γερμανικές εταιρείες πήραν σχεδόν «τα πάντα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν. Τώρα η ανάγκη της Ελλάδας για προηγμένα πολεμικά πλοία, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γάλλους να επιστρέψουν και μάλιστα για καιρό, αφού πέραν της πενταετίας προδιαγράφουν και τις επόμενες αγορές για λόγους ομοιτυπίας.

Τα εμπόδια για την πλεύση στο Αιγαίο

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα απαιτήσει μήνες, όπως επίσης και οι υποδομές που πρέπει να ετοιμαστούν, πιθανότατα θα καθυστερήσουν το σχέδιο ενοικίασης. Εξ άλλου, αυτό το μοντέλο χρήσης μέσων, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κρύβει πολλές νομικές παγίδες. Το ελληνικό αίτημα παραδόθηκε στους Γάλλους την Παρασκευή το πρωί και τώρα αναμένεται η απάντησή τους για τα απαραίτητα βήματα.

Οπλα βαθέος πλήγματος και… ανάλογου κόστους

Με αυτές τις φρεγάτες το Γαλλικό Ναυτικό συμμετείχε στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον της Συρίας, από την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ελληνες ναύαρχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάθεση των Γάλλων να δώσουν τα πιο σύγχρονα όπλα (που θα ανεβάσουν βέβαια το ενοίκιο), για τον εξοπλισμό των FREMM καθώς έτσι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά δυνατότητα «βαθέος πλήγματος», στοιχείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο Αιγαίο.
Πηγή: iefimerida.gr