Συνεχίζεται η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά τη νέα απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης, την τρίτη κατά σειρά, στο αίτημα αποφυλάκισής τους.
Το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.
Οι δύο Έλληνες κρατούνται επί 55 ημέρες, και εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να μείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν για τον Ιούνιο. Πρόσφατα άλλωστε ο πρόεδρος της Τουρκίας έθετε ζήτημα ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που φυσικά απορρίπτει κάθετα η ελληνική πλευρά.
Μιλώντας την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε λόγικη συμψηφισμού ή ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγη ώρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, έστελνε μήνυμα στην Τουρκία για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, ο κ. Πάιατ ερωτήθηκε αν ο ίδιος εκτιμά ότι τα πράγματα με τη γείτονα χώρα θα κλιμακωθούν περαιτέρω και απάντησε ότι δεν έχει “μαντικές ικανότητες”, ενώ υπογράμμισε:
“Δεν έχω την κρυστάλλινη σφαίρα, όπως απαντώ συχνά. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι υποστηρίζουμε δυνατά την προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί να βρει βάσεις για διάλογο. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών για την Ελλάδα. Και ελπίζουμε ότι οι δύο αυτοί Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα σπίτι”.
πηγή: news247.gr