Είναι τιμή να μπορώ να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Βουλή. Χαρακτήρισε «μεγάλο έθνος» την Ελλάδα. «Εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας».
Κάποιοι δημαγωγοί και λαϊκιστές ήθελαν την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης, κάτι που ποτέ δεν αποδέχτηκα. «Για εμένα», είπε, «πρώτο μέλημα ήταν η μοίρα του ελληνικού λαού».
«Χαιρετίζω το κουράγιο και τη θέληση που έδειξαν οι πολίτες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», τόνισε.
Όπως είπε, «η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Θα είναι ένα κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαλε την χώρα μας στην Ευρωζώνη και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Βαλκανίων, προκειμένου να αποφευχθούν δράματα που βιώσαμε στο παρελθόν. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση της πΓΔΜ. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία ένταξης των χωρών και τόνισε ότι όλοι θα κριθούν αντικειμενικά. Όπως είπε, για το θέμα του ονοματολογικού ο ίδιος δεν θα δώσει ιδέες ή προτάσεις άλλα τόνισε ότι είναι «επείγον να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα».
Το προσφυγικό και η Τουρκία
Πάντα έλεγα ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, παρότι κάποιες χώρες αδιαφόρησαν. Αν όμως ένα κράτος-μέλος έχει πρόβλημα, όλες οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν. Σημείωσε ότι η Κομισιόν χορήγησε σημαντική βοήθεια στη χώρα και έκανε πολλά για να βοηθήσει στη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει παράνομα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όταν είδαμε τον Ερντογάν στη Βάρνα, υπενθυμίσαμε την υποχρέωσή του να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναφορά έκανε και στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Ελληνες να απελευθερωθούν», τόνισε.
Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Ζήτησε από την χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Τον Αύγουστο η χώρα θα επανακτήσει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωζώνης. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, ώστε να υπάρξει διαρκής ανάκαμψη. Πρέπει να αρθούν οι παθογένειες που κόστισαν στην οικονομία. Το κράτος πρέπει να έχει χρήσιμο δημόσιο, υγιείς τράπεζες και να ξεριζωθεί πλήρως η διαφθορά.
Σε αντάλλαγμα πρέπει οι ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το χρέος. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ξεκαθάρισε.