Την πεποίθηση ότι ο πρωτογενείς τομέας είναι ο βασικός πυλώνας που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης “FRESKON”, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσιρώνης, παγκοσμίως η ζήτηση τροφίμων, όχι μόνο η ποσοτική, αλλά ειδικότερα η ποιοτική, αυξάνεται ραγδαία. Στον τομέα των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων πρόσθεσε, “ η Ελλάδα είναι ασυναγώνιστη”, καθώς “ έχουμε προϊόντα που είναι μοναδικά”.

Χαρακτήρισε την αγροτική παραγωγή “ χρυσωρυχείο που κάθεται” γιατί έχει χαμηλή απόδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, στην Ελλάδα η απόδοση είναι 190 ευρώ το στρέμμα, όταν στην Ολλανδία είναι 1.700 ευρώ και στο Ισραήλ (όπου καλλιεργούνται 6 εκ. στρέμματα, έναντι 30 εκ. στη χώρα μας) 1.300 ευρώ. Επισήμανε ότι η απόδοση ανά στρέμμα θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί και να φτάσει τα 1.000 ευρώ, χωρίς να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μόνο με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι ίσως το μεγαλύτερο έλλειμμα εντοπίζεται στην έλλειψη σοβαρών agrilogistics (logistics στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής) που είναι ο βασικός πυλώνας για να βγάλεις φθηνό και σταθερής ποσότητας προϊόν στη διεθνή αγορά. “ Εμένα δεν με ενδιαφέρει να είναι τεράστιες οι ποσότητες γιατί η Ελλάδα δεν θα “ χτυπήσει “ εκεί – η Ελλάδα θα χτυπήσει στις μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας. Αλλά αυτές οι μικρές να είναι σταθερές”, τόνισε.
“ Θέλουμε αγρότη εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο, διότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων”, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να γίνουν πράξη οι συνέργειες, από τον παραγωγό έως και τον επιχειρηματία, πάντα με την στήριξη της επίσημης Πολιτείας.
H Freskon καθιερώθηκε ως διεθνής έκθεση από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσο Τζήκα, ο οποίος υπογράμμισε την έμφαση που δίνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στον πρωτογενή τομέα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου και η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά.
Στην 4η Freskon συμμετέχουν 210 εκθέτες (έναντι 191 το 2017) από 22 χώρες, έχουν παρουσία ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Ευρώπης, ενώ υλοποιούνται κατά τη διάρκειά της 2.500 προγραμματισμένα «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών, και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που ανέρχονται σε 150 από 31 χώρες.