Σε θέση μάχης βρίσκονται ήδη τα 25 άτομα που απαρτίζουν τη Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Η Βάση ετοιμότητας στη Φούρκα δημιουργήθηκε το 2007 αρχικά με λίγα άτομα, που στη συνέχεια αυξήθηκαν. Είναι μια από τις 3 συνολικά που λειτουργεί η ΕΟΔ σε όλη την Ελλάδα.

«Μπήκα στην Ομάδα πριν από 9 χρόνια λόγω της αγάπης μου για τον συνάνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά ο Θέμις Ιερισσιώτης, ο οποίος είναι εστιάτορας στο επάγγελμα. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες στη Βάση Ετοιμότητας.
Το ίδιο επισημαίνει και ο Βασίλης Ασίκης που είναι υπάλληλος σε ΚΔΑΠ και εδώ και δύο χρόνια μέλος της ΕΟΔ. «Η Βάση έγινε στην ουσία για να καλύψουμε το κενό του κρατικού μηχανισμού. Το καλοκαίρι στην Κασσάνδρα έρχονται 500 χιλιάδες άνθρωποι», λέει.

Ο ξενοδόχος στο επάγγελμα Γιάννης Καραγιάννης είναι μέλος της Ομάδας από το 2001. «Ήθελα να καλλιεργήσω σωστά το χρόνο μου βοηθώντας το συνάνθρωπο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και δεν είναι εκεί ο κρατικός μηχανισμός», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα εκπαιδευμένα μέλη της Βάσης καλούνται να συνδράμουν σε 50 και πλέον περιστατικά ετησίως, κυρίως σε παροχή πρώτων βοηθειών. Πολλά από αυτά αφορούν τραύματα, ακόμη και ανακοπές, όπου παρέχονται οι πρώτες βοήθειες μέχρι να καταφτάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα από τον Οκτώβριο ενισχύεται ο τομέας της θαλάσσιας έρευνας καθώς η Βάση εξοπλίζεται με σκάφος, δωρεά ιδιώτη.
Οι ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό
Η Αναστασία Χαλκιά είναι λογίστρια στο επάγγελμα και μέλος της ΕΟΔ εδώ και 4 χρόνια. Δηλώνει περήφανη για τη δουλειά που γίνεται στη Βάση κι όπως λέει όλα τα μέλη είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο. Απευθύνει όμως έκκληση προς κάθε πολίτη να στηρίξει το εθελοντικό έργο τους, προσφέροντας υλικοτεχνική υποδομή. Δεν είναι τα χρήματα που έχουν ανάγκη στην Ομάδα, όπως λέει, όσο όμως διάφορα υλικά και εξοπλισμός, χρήσιμα στην κάλυψη κι αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Και το επόμενο πιο σημαντικό σύμφωνα με την κυρία Χαλκιά είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Χρειαζόμαστε άτομα για εκπαίδευση. Να σκορπιστούμε σε όλη τη χερσόνησο. Να υπάρχουν παντού εθελοντές ώστε να πηγαίνουμε άμεσα σε συμβάν. Να ξέρουν να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Να χειριστούν έναν πνιγμό», εξηγεί.


Αναλυτικά τα είδη που χρειάζονται είναι τα εξής:
Lifepack CR Plus
Ηλεκτρόδια για απινιδωτή
Αυχενικούς κηδεμόνες
Γάζες και οξύμετρα
Εθελοντισμός από το 1978

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και διαθέτει παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.