Λίγη μαύρη σοκολάτα είναι ικανή να βελτιώσει προσωρινά την ποιότητα της όρασης, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ Τζεφ Ραμπιν από το Πανεπιστήμιο του Ενσαρκωμένου Λόγου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, διαπίστωσαν μελετώντας 30 υγιείς νεαρούς ενήλικες μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στην όραση μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Η επίδραση αποδίδεται στα ήδη γνωστά για την θετική επίπτωσή τους στην καρδιά φλαβονοειδή.

Σύμφωνα με τον Δρ Ραμπιν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσουν τη ροή του αίματος στο νευρικό σύστημα, να ενισχύσουν την καρδιακή λειτουργία, ακόμα και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 30 υγιείς ενήλικες, κατά μέσο όρο 26 ετών, είτε να φάνε μια μπάρα μαύρης σοκολάτας, είτε ίδια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος.

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν ποιο είδος σοκολάτας είχαν καταναλώσει. Δύο ώρες αργότερα, υποβλήθηκαν σε τεστ όρασης. Όσοι είχαν φάει μαύρη σοκολάτα είχαν μικρές βελτιώσεις στην οπτική οξύτητα στην κλασσική οφθαλμολογική εξέταση.

«Η οπτική οξύτητα είναι βασική παράμετρος αξιολόγησης της όρασης κατά τις κλασσικές εξετάσεις που κάνει ένας οφθαλμίατρος ζητώντας από τον ασθενή να διαβάσει γράμματα και αριθμούς σε έναν πίνακα. Επίσης, η ικανότητα αντίληψης των αντιθέσεων παίζει καθοριστικό ρόλο», σχολιάζει ο Δρ Μαρκ Φρόμερ από το Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος αποδίδει τις παρατηρούμενες μικρές βελτιώσεις μετά την κατανάλωση σοκολάτας στην αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή, στα οπτικά μονοπάτια ή τον εγκεφαλικό φλοιό.

Σπεύδει όμως να προσθέσει ότι, είναι πολύ πρόωρο να σκεφτεί κανείς ότι τρώγοντας σοκολάτα μπορεί να προλάβει την εξασθένηση της όρασης καθώς μεγαλώνουμε. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη θα συνεχιστεί για την πληρέστερη αιτιολόγηση του συσχετισμού.