Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο 26 ορόφων στο Σάο Πάολο τυλίχτηκε στις φλόγες και κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα, τα οποία μπορεί να παγιδεύτηκαν.

Η καταμέτρηση των ατόμων, που βρισκόταν μέσα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά περίπου στις 1.30 τη νύχτα, ενδέχεται να διαρκέσει μέρες.

«Ευτυχώς η πλειοψηφία βγήκε έξω» δήλωσε περίοικος που είπε ότι οικογένειες, που έχουν βρει στέγη στο κτίριο, άρχισαν να το εκκενώνουν, ενώ άλλοι καλούσαν σε βοήθεια.

Πάνω από 150 πυροσβέστες με 57 οχήματα έδωσαν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

Οι εικόνες δείχνουν τους ορόφους να πέφτουν σαν ντόμινο μέσα στον πυκνό καπνό και τα συντρίμμια να εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα αποκαΐδια έφτασαν σε γειτονικά κτίρια και τους γύρω δρόμους.

«Το ένιωσα σαν ένα τσουνάμι όταν έπεσε το κτίριο», δήλωσε μια 58χρονη γυναίκα που έμενε στον τέταρτο όροφο. «Δεν μπορούσα να πάρω τίποτα μαζί μου» πρόσθεσε.

Μία 31χρονη μητέρα κοιμόταν μαζί με τα πέντε παιδιά της, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. «Όταν μου είπαν για τη φωτιά, ξύπνησα τα παιδιά και έτρεξα», είπε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 50 οικογένειες ζούσαν στο κτίριο, πρώην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η οποία σταμάτησε να στεγάζεται εκεί πριν μερικά χρόνια.

Το Associated Press σημειώνει ότι το σημερινό περιστατικό στρέφει τα βλέμματα στο γεγονός ότι πολλά κτίρια έχουν καταληφθεί στο κέντρο της μεγάλης πόλης από ομάδες, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη στέγη.

Σε πολλές από αυτές τις πολυκατοικίες οι κάτοικοι πληρώνουν κανονικά κάποιο ενοίκιο, ενώ σε άλλες όχι.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά προσιτή στέγαση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.