Η πρόσφατη φωτιά στο κάμπινγκ της Αμμουλιανής, η προσπάθεια να παταχθεί η παράνομη κατασκήνωση, τα οικονομικά του δήμου και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι θέματα που συζητήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Αριστοτέλη Αργύρη Τσακνή.  Στόχος του δήμου, όπως λέει ο ίδιος, είναι η οικονομική αυτάρκεια σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορεί ο δήμος να στέκεται στα πόδια του ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν κρατικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις.


Τι μήνυμα στέλνεται στους δημότες με την ένταξη του δήμου στο Πρόγραμμα Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών. Πώς θα διαμορφωθούν οι ακτές σε τρεις περιοχές, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή και Ιερισσό;

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα αφορά 4 παραλίες και στη συνέχεια θα το επεκτείνουμε στα υπόλοιπα χωριά που έχουν παραλία. Είμαστε σε καλό δρόμο, καθώς  μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα έχουμε  225 χιλιάδες ευρώ. Οι προτάσεις  μας έχουν πολύ καλές πιθανότητες ένταξης. Όποιος έχει κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης θα βρίσκει τις ανάλογες υποδομές για να απολαμβάνει τις θάλασσες. Ενδεικτικά σας αναφέρω τους νέους χώρους υγιεινής αλλά και διαδρόμους  προς η θάλασσα.
Θα πω και για την πρόθεση μας να λειτουργήσουμε τη δημοτική κατασκήνωση Ολυμπιάδος ειδικά για ΑμεΑ. Θα είμαστε πρότυπος δήμος στο θέμα των παροχών σε ΑμεΑ.

Ποια είναι η κατάληξη της υπόθεσης με το παράνομο κάμπινγκ στη Μεγάλη Άμμο της Αμμουλιανής. Ποια σχέδια υλοποιείτε εσείς στην περιοχή.

Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος διότι αν και από την πρώτη μέρα  ανάληψης καθηκόντων μας φροντίσαμε να δρομολογηθεί  λύση για το χώρο. Κάναμε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Έχουμε κερδίσει 6 δικαστήρια, έχουμε κερδίσει την προσφυγή που μας έκαναν οι κατασκηνωτές στην Αποκεντρωμένη σε βάρος απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά αν και αποχώρησε ο επιχειρηματίας επιμένουν οι κατασκηνωτές να παραμένουν και να διεκδικούν δικαιώματα. Μια ομάδα από αυτούς ήταν εκεί και έβαλαν φωτιά στην έκταση άθελά τους σίγουρα. Κινδύνεψε η δασική έκταση. Ευτυχώς έσπευσε ο πρόεδρος τους χωριού με 150 κατοίκους και περιόρισαν τη φωτιά ώσπου να έρθουν 2 οχήματα της Π.Υ. Είχαμε πολλές εκρήξεις από φιάλες και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό γιατί επιμένουν να καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω μια περιοχή.
Εμείς θέλουμε να δοθεί όλη η παραλία στους λουόμενους και τους επισκέπτες. Από κει και πέρα ο δήμος βάσει μελέτης με σεβασμό στο περιβάλλον θα κάνει τις κατάλληλες υποδομές με δημοτικά μαγαζιά που θα λειτουργούν νόμιμα κατόπιν δημοπράτησης.

Σε ποιες χώρες στοχεύει το φετινό πρόγραμμα τουριστικής προβολής; Βρίσκει ανταπόκριση ο Αριστοτέλης και τα 5 στοιχεία του (γη, ύδωρ, αήρ, πυρ, αιθήρ) όσον αφορά το brand name, την ταυτότητα της περιοχής;

Θα έχουμε παρουσία σε όλες τις εκθέσεις σε χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής θα συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εκθέσεις. Επίσης θα συμμετέχουμε σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη.
Το Brand name και όλα όσα προωθούμε βρίσκουν ανταπόκριση. Είναι γνωστό ότι τον Αριστοτέλη τον αγαπούν οι πάντες. Για να πούμε ότι έχει αποδώσει όμως η προσπάθεια θέλει υπομονή για να ωριμάσει.
Προσδοκούμε στο μεταξύ επιμήκυνση της σεζόν. Δεν είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν κλειστά καταστήματα στην προ του Άθω περιοχή. Μια μικρή γεύση τουριστικής περιόδου πήραμε ήδη  μετά το Πάσχα.

Ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή για το δήμο. Πόσα χρήματα συνέρρευσαν στα ταμεία του δήμου από την προσπάθεια που έγινε να εισπραχθούν οφειλές της ύδρευσης και να μπει μια τάξη στο θέμα.

Αν εξαιρέσουμε τα κοινοτικά κονδύλια θα σας πω ότι άμεσα στα ταμεία του δήμου, το 2017 εισπράχθηκαν 4 εκ. 747 χιλ. ευρώ από τα οποία τα 2 εκ. 750 χιλ. ήταν από Μ. Παναγία, Ιερισσό, Αρναία. Το 2013 αντίστοιχα ήταν 1 εκ. 871 χιλ. ευρώ  και το 2014 2 εκ. 110 χιλ. ευρώ.  Σημειώσαμε αυξήσεις και τα 2 χρόνια. Δουλέψαμε πολύ στοχευμένα στο εισπρακτικό κομμάτι. Ο δήμος εισέπραξε αυτά που έπρεπε χωρίς να έχουμε αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Εξάλλου ο κάθε δήμος πρέπει αυτόνομα να χρηματοδοτείται. Πέρασαν οι καλές εποχές με τα κονδύλια από τα υπουργεία. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει από την πλευρά του και να υπάρχει ανταποδοτικότητα από το δήμο, γιατί όσα πληρώνουν οι δημότες επιστρέφουν στους ίδιους και στην τοπική κοινωνία.

Είναι βιώσιμος ο δήμος ως επιχείρηση;

Δεν είμαστε τελείως ικανοποιημένοι. Έχουμε περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης. Να    μπορεί ο δήμος να κάνει έργα χωρίς να περιμένει την κεντρική κυβέρνηση ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τα πάντα. Μπορούμε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και με νοικοκυροσύνη να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα.

Πώς θα αξιοποιηθεί το  επικαιροποιημένο ψηφιακό οργανόγραμμα που κατέθεσε ο δήμος όσον αφορά την ορθότερη αξιοποίηση του προσωπικού του δήμου;

Μέχρι τις 30 Μαΐου πρέπει να κατατεθεί ένα ηλεκτρονικό περίγραμμα των θέσεων εργασίας. Λείπουν 117 θέσεις από το δήμο μας και ο τρόπος που λειτουργούμε δείχνει έναν ηρωισμό από το προσωπικό. Κάνουμε κι ένα κάλεσμα σε όποιον θέλει μέσω του προγράμματος Κινητικότητα να έρθει στο δικό μας δήμο να απασχοληθεί.

Υπάρχει οικονομική δυνατότητα για κοινωνική πολιτική;  

Πάντα πρέπει να υπάρχει. Η κοινωνική πολιτική είναι από τους πιο σοβαρούς προορισμούς ενός δήμου. Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας που βοηθά όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα να δικτυώνονται ώστε μεταξύ τους να αναζητούν εργασιακές ευκαιρίες.
Επιπλέον, λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο οποίο συνεισφέρουμε κι εμείς, αλλά οι δημότες φυσικά.
Η Φροντίδα, που είναι κοινωφελής Επιχείρηση επιχορηγείται και από το δήμο. Πέρσι συνεισφέραμε με 280 χιλιάδες ευρώ, και φέτος 180 χιλ. ευρώ είναι καταγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.  Κοινωνική πολιτική ασκούμε και μέσω των ΚΔΑΠ και μέσω των ΚΑΠΗ. Και παρά τις δύσκολες εποχές επιχορηγούμε κάθε χρόνο και τα αθλητικά σωματεία αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Αν μπορούσαμε να ορίσουμε με μια φράση το δήμο Αριστετέλη ποια θα ήταν αυτή.

Είναι πολύ δύσκολο, αλλά η λέξη αλληλεγγύη είναι αυτή που μπορεί να μας εκφράσει ως δήμο.