Για έναν «κανονικό πόλεμο» ενάντια στη μάστιγα των fake news η οποία στην εποχή μας έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις, μίλησαν οι περισσότεροι ομιλητές της ημερίδας την οποία διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, η οποία συνέπεσε με την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, απηύθυναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Ν. Ξυδάκης αφού ευχαρίστησε τα δημόσια Μέσα, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνδρομή τους στην διεξαγωγή της ημερίδας και υπογράμμισε τη διαρκή τους προσπάθεια για δημοσιογραφία με «σωστούς όρους» αναφέρθηκε ιστορικά στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας, η οποία έχει ρίζες πολύ πίσω στον χρόνο. «Τώρα τα fake news γίνονται μαζικά όπλα εξόντωσης των ιδεολογικών αντιπάλων και κατασκευής συνειδήσεων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή λαίλαπα προσθέτοντας ότι η σημερινή υποκουλτούρα των εν λόγω «ειδήσεων» έχει καταντήσει μια «μπαναλιτέ» με άπληστους πολιτικούς να κερδοσκοπούν σε βάρος συνειδήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το φαινόμενο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία η γιγάντωση των ψευδών ειδήσεων αναφορικά με το ζήτημα, και το που αυτές αποσκοπούν, με θλιβερή παραδοχή την άνοδο της ακροδεξιάς γενικότερα στην Ευρώπη. Τέλος, μιλώντας για το ελληνικό τοπίο, αναφέρθηκε στο λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής το οποίο έφτασε να βλάψει ακόμα και την οικονομική ακεραιότητα της χώρας, με τα θλιβερά σημερινά αποτελέσματα των μνημονίων.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας στον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η ελευθερία του Τύπου δεν είναι δεδομένη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, ενώ συγκεκριμένα για τη χώρα μας, είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια τάση δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης. Τόνισε ότι το διαδίκτυο επέφερε τεράστιες αρνητικές αλλαγές ως προς τη γιγάντωση του φαινομένου των fake news λέγοντας ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και συνολικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπισή του.

Για τη μακρά ιστορία των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας μίλησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του. Στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, καθυστερήσαμε να εντοπίσουμε το μέγεθος του προβλήματος, προσθέτοντας ότι τα χρόνια της κρίσης υπήρξε μία επέλαση των ψευδών ειδήσεων οδηγώντας τον κόσμο να πιστεύει τα «διάφορα τέρατα» που του σέρβιραν. Τέλος, υπογράμμισε ότι και η ΕΕ έχει καθυστερήσει στις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να μπουν αυστηροί κανόνες και κυρίως στο διαδίκτυο, που είναι και το μέσο με την μεγαλύτερη εμφάνιση των λεγόμενων fake news.