Το περιστατικό έγινε στις 04:00 τα ξημερώματα ανοιχτά της Λέσβου. Το ελληνικό πολεμικό υπέστη ζημιές, το περιστατικό κρίνεται σοβαρό Αναμένεται ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Νέος συναγερμός στο Αιγαίο. Στις τέσσερις τα ξημερώματα ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το περιστατικό μοιάζει με εκείνο του πλοίου του Λιμενικού “Γαύδος” το οποίο εμβολίστηκε μια ανάσα από τα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί μεταξύ του ελληνικού πληρώματος. Το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο και μετά από έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο αφού “ακούμπησε” στο ελληνικό πολεμικό έσπευσε να απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή».

πηγή: dikaiologitika.gr