Με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9% στο δυσμενές σενάριο πέρασαν το τεστ αντοχής οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) o SSM, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

  • της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 5,9%,
  • της Εθνικής στο 6,92%,
  • της Εurobank στο 6,75%
  • της Αlpha Bank στο 9,69%.

Σύμφωνα με τον SSM η συνολική απομείωση (ζημιά ) που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρω.

Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μέσα από την συνολική αποτίμηση της εικόνας των ελληνικών τραπεζών στα stress tests, η ΕΚΤ και ο SSM δείχνουν ότι θέλουν να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες.

Ουσιαστικά, τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα προσφέρουν στις ελληνικές τράπεζες περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια, χωρίς να ελλοχεύει φόβος αποτυχίας, ή πιεστική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, που θα τις έφερνε σε δύσκολη θέση αυτή την ώρα στην τραπεζική αγορά. Δηλαδή, πρακτικά, οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν μία ευκαιρία να δρομολογήσουν την σταδιακή ανακεφαλαιοποίησή τους, με ευνοϊκούς όρους για τις ίδιες – και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία.

Γιατί επισπεύσθηκαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες διενεργήθηκε με την ίδια ακριβώς προσέγγιση όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τις επερχόμενες ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Η μόνη διαφορά έγκειται στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήταν συντομότερο προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα (20 Αυγούστου 2018).

Η επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης διασφαλίζει ότι τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία θα μπορούν να ληφθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος του ΕΣΜ.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον DBRS

Νωρίτερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία κατηγορία, σε Β από CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ διατήρησε και τη θετική προοπτική.

Σύμφωνα με τον DBRS η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας μας από το 2010, στην περσινή οικονομική ανάκαμψη και στη δημοσιονομική υπεραπόδοση της τελευταίας τριετίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι και κάνει λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια στη διαδικασία των αξιολογήσεων.