«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό βάζει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο yeniakit.com.tr, ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή να ανοίξουν απόρρητα έγγραφα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί κατά καιρούς και μιλάει για «σύνορα της καρδιάς μας».

Με βάση το δημοσίευμα, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δώσει εντολή να ψηφιοποιηθούν αρχεία που βρίσκονται στη Γαλλία τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, προκαλώντας περαιτέρω τριγμούς στις ταραγμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, είχε πει το 2016: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Είναι αυτό νίκη;».

Όπως αναφέρεται, θα βγουν στη δημοσιότητα και επιστολές συνημμένες με τη Συνθήκη και υπογεγραμμένα αντίγραφα και πολλά ακόμη έγγραφα που ήταν «κρυμμένα» για 96 ολόκληρα χρόνια.

Προφανώς, όλα αυτά έχουν στόχο να αποδομήσουν τους κεμαλιστές, καθώς η «μάχη» με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας, δηλαδή την κεμαλική ιδεολογία, αναμένεται σκληρή.