Στο συνέδριο του ΣΕΠΕ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο δημόσιο και την ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων “Η εφαρμογή του VAR θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου”, δήλωσε αναφερόμενος στο έργο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η επιτυχής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις απαιτήσεις της νέας εποχής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος.

“Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας έχει κάποιες πολύ σημαντικές συμβολικές προεκτάσεις. Η χώρα μας, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας. Πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πείσαμε ότι μπορούμε, ως χώρα, να αλλάξουμε νοοτροπία”, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΠΕ σημείωσε:

“Ο δικός σας χώρος δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης. Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα ότι το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού. Ο τομέας της καινοτομίας είναι εκ των πραγμάτων αξιοκρατικός.

“Ο πρωθυπουργός άλλωστε συνέδεσε την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών τόσο με τη δίκαιη ανάπτυξη, όσο και με μία πιο διαφανή δημόσια διοίκηση και ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. “Οι σχέσεις κράτους – πολίτη ενισχύονται ως προς τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανταποδοτικότητα, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα. Κοινωνικές πολιτικές σχεδιάζονται καλύτερα, πιο στοχευμένα και με χαμηλότερο κόστος, χάρη στις δυνατότητες αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων που προσφέρουν οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών”, είπε αναφέροντας ειδικότερα ότι η κυβέρνηση κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών ανασχεδιάσε σε νέα βάση το ασφαλιστικό σύστημα, τον φορολογικό μηχανισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την πολιτική φαρμάκου, καθώς και τις κοινωνικές παροχές όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τις εκπτώσεις στα μέσα μαζικών μεταφορών.

Αναφέρθηκε όμως εμμέσως και στην πληγή του brain drain, σημειώνοντας πως “δυστυχώς στο εξωτερικό απασχολούνται σήμερα χιλιάδες καταρτισμένοι νέοι και νέες μας, που η κρίση τους ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα” και υπογράμμισε ότι: “Με το νέο αναπτυξιακό Νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ για πρώτη φόρα στα χρόνια της κρίσης, επιχειρούμε για πρώτη φορά να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία έχουν σχεδιάσει τέσσερα εμβληματικά έργα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους.

Οι προκηρύξεις για τα έργα αυτά δόθηκαν ήδη σε δημόσια διαβούλευση και θα έχουν ανάδοχο εντός του έτους.

Πρόκειται για:

  • τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών’, που θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
  • το έργο της «ευφυούς γεωργίας» που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν,
  • την ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode, (τον γραμμωτό κώδικα), με το οποιο όπως είπε ο πρωθυπουργός τελειώνουν τα «καπέλα» στον Τύπο και γίνεται πιο διαφανής και ουσιαστική η διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα.
  • Στο ποδόσφαιρο για την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει όπως τόνισε ο πρωθυπουργός την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε ότι στον σχεδιασμό για το 2018, εντάσσεται η προκήρυξη έργων όπως:

  1. Το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 Ψηφιακών Υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς
  2. Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (“Ηλεκτρονικό Πινάκιο”) μέσα από έξυπνες συσκευές.

“Όλα τα παραπάνω αποτελούν πραγματική πρόοδο σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου υιοθετηθήκαν μόνο κάποιες εξωτερικές πλευρές του εκσυγχρονισμού και δεν έγιναν ποτέ κτήμα της ευρύτερης κοινωνίας”, σχολίασε ο κ.Τσίπρας.

Ναυαρχίδα της προσπάθειας της κυβέρνησης για ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, ανέφερε, αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ)», στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση συνολικά 685 προτάσεις, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 394 εκ. ευρώ.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας προχωράει σε στοχευμένες δράσεις που σηματοδοτούν τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, αναφέροντας ενδεικτικά:

  1. τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας
  2. την εγκατάσταση υποδομών ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, φοιτητικές εστίες,
  3. τη διασύνδεση όλων των νοσοκομείων με οπτικές ίνες,
  4. την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης

Εκανε λόγο τέλος για νέες ευκαιρίες για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διανοίγονται με την ίδρυση και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, το οποιο αποτελεί μία σύμπραξη του Δημοσίου με το European Investment Fund και αποτελείται από τρία Ταμεία: το «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και startups και με άλλα δύο Ταμεία για τη στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο αλλά και κατά το στάδιο της ωρίμανσης και μεγέθυνσής τους.

πηγή: news247.gr