Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Η ημέρα που συνθηκολόγησε η ναζιστική Γερμανία και τερματίστηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί ορόσημο για την Παγκόσμια Ιστορία.

Τιμούμε και θυμόμαστε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους και πολέμησαν τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πλήρωσε βαρύ τίμημα αυτές τις αυτές τις 2.194 μέρες του πολέμου.

Σήμερα, ο αγώνας για την υπεράσπιση της κληρονομιάς που μας άφησε η αντιφασιστική νίκη δεν σχετίζεται απλώς με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη καλλιέργειας αντιφασιστικής συνείδησης και στάσης για να μπορούμε να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις των καιρών μας.
Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, που μας έχει επηρεάσει όλους μας, το μήνυμα αυτής της μεγάλης νίκης είναι ξεκάθαρο. Αν τότε επικράτησαν όλα όσα χωρίζουν τους ανθρώπους, εμείς πρέπει σήμερα να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Με αλληλεγγύη και ανθρωπιά θα κατακτήσουμε τις νίκες της εποχής μας.