Η χάραξη στρατηγικής του περιφερειακού αναπηρικού κινήματος, η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και η ενδυνάμωση των φορέων του Αναπηρικού Κινήματος Θεσσαλίας, απασχόλησαν το 4ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “Διόνυσος” στη Λάρισα.

Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, των βουλευτών Χρήστου Κέλλα και Κωνστανστίνου Μπαργιώτα και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμΕΑ) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, οι σύνεδροι των σωματείων ΑμεΑ από όλη τη Θεσσαλία συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις και το τοπίο που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις διεκδικήσεις τους.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία και τόνισε ότι παρότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στις μη αναστρέψιμες παθήσεις και την υποχρεωτική κατάργηση της ασφάλισης στον ΟΓΑ που στερούσε στον αιτούντα το δικαίωμα της σύνταξης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο Αναπηρικό Κίνημα Θεσσαλίας και διαβεβαίωσε ότι τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα το αναπηρικό κίνημα χωρίς κόμμα και χωρίς χρώμα, θα συνεχίσει να μάχεται και να διεκδικεί το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. “Η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο. Βρισκόμαστε μπροστά στην έξοδο από το μνημόνιο αλλά και σε τραγικές εξελίξεις. Η περικοπή των συντάξεων το 2019 είναι κάτι που μας ανησυχεί.

Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμευτεί ότι θα εξαιρεθούν τα ΑμεΑ από τις περικοπές του 2019. Ακόμη θεωρούμε αδιανόητο τα αναπηρικά επιδόματα να συνυπολογίζονται στο εισόδημα και έτσι να αποκλείονται από τις παροχές (π.χ. Κοινωνικό τιμολόγιο, μέρισμα κ.α.) άτομα με αναπηρία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν εφησυχάζουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του Αναπηρικού Κινήματος και τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων και της πολιτείας και της κοινωνίας, να βρίσκονται στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.

«Αποτελείτε τον μοναδικό δευτεροβάθμιο φορέα αλλά και τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και τον οικογενειών τους στη Θεσσαλία, που παρέχει υπηρεσίες και υποστηρίζει τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειές τους, προασπίζοντας και προβάλλοντας τα δικαιώματα αυτών.

Το έργο σας είναι πραγματικά αξιέπαινο και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να δραστηριοποιείστε με τον ίδιο ζήλο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η έμπρακτη στήριξη στα άτομα με αναπηρία είναι δείκτης πολιτισμού, όχι μόνο της πολιτείας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής κ. Κ. Μπαργιώτας σημείωσε ότι “ως κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στο θέμα των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, παρόλα αυτά η πολιτεία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτά τα χαρισματικά και ταλαντούχα άτομα. Τα ΑμεΑ δεν είναι βάρος στην κοινωνία αλλά πλεονέκτημα. Ο αγώνας για την αλλαγή της κακής νοοτροπίας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι υποχρέωση μας να κάνουμε φιλικό και εύκολο το περιβάλλον για τα ΑμεΑ”.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Δέσποινα Αράπκουλε, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται και η κοινωνία και η πολιτεία να πράξουν τα αυτονόητα. “Άλλωστε η αναπηρία μάς αφορά όλους. Ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας μπορεί να αποκτήσουμε μια αναπηρία. Ο σεβασμός και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια πρέπει να είναι δεδομένο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας κ. Ράλλης Τσιουλάκης που έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης, αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, στη συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων τονίζοντας ότι η “προίκα” που παραλαμβάνει είναι σημαντική και φυσικά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν με απώτερο στόχο η Θεσσαλία να γίνει απολύτως φιλική για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Ο γενικός γραμματέας ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος τοποθετήθηκε για το θέμα των μονάδων υποστήριξης και τις κατασκηνώσεις των ατόμων με αναπηρία, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Κούτσιανος. Το μεσημέρι διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.