Στο 20,8% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο, οριακά αυξημένη σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά σαφώς μειωμένη, κατά 1,8 μονάδες, σε βάθος δωδεκαμήνου.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 978.000, που συνιστά μείωση της τάξης του 9,5% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, όταν υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο.

Αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση σημειώθηκε ωστόσο και στον όγκο των οικονομικά μη ενεργών – αυτών που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία – οι οποίοι ξεπερνούν τα 3,27 εκατομμύρια.

Σε μια ένδειξη του δημογραφικού και ασφαλιστικού προβλήματος που ταλανίζει την χώρα μας, τα άθροισμα των ανέργων και των μη ενεργών υπερβαίνει τον αριθμό των εργαζόμενων κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα.

Η νεανική ανεργία διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό 45,4%, παρά το γεγονός ότι έπεσε κατά μια μονάδα σε βάθος 12 μηνών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πάντως πως η ανεργία έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

Σε βάθος πενταετίας μάλιστα σημαντικές πτώσεις έχουν καταγραφεί στην ανεργία που πλήττει τις ηλικιακές ομάδες 25-34 και 35-44. Στην πρώτη κατηγορία, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 8,4 μονάδες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην δεύτερη ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται στις 4,3 μονάδες.

Γεωγραφική πρωταθλήτρια αναδείχτηκε εκ νέου η περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με 25,9%, όμως πρόκειται για την πρώτη φορά τουλάχιστον από το τέλος του 2016 που το ποσοστό στην εν λόγω περιοχή πέφτει κάτω από το είκοσι-έξι τοις εκατό.

Στην Αττική, πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας, η ανεργία μετρήθηκε στο 21,1%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κρήτη, στο 16,6%.