Δριμεία επίθεση στους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας για ακόμη μία φορά αναφορά στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τις συνεχείς αρνητικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτικούς οίκους, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Ελλάδα «τελειωμένη», τονίζοντας πως «αυτοί (σ.σ. οι οίκοι αξιολόγησης) έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί μεγαλώνουν τα χρέη και ζουν με αυτά».

Σύμφωνα με την Hurriyet, κατα τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, o Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα μας δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο αναβαθμίζεται. «Πώς γίνεται αυτό; Στην Ελλάδα αναφέρομαι» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε τα επιτόκια «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών», οδηγώντας τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες.