Τον τερματισμό της συζήτησης για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Προεδρία της χώρας του στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα επικεντρωθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Σε κοινή δημόσια συζήτηση στη Βιέννη με τον αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως εάν στην διάρκεια της τρέχουσας βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ αποτύχει μία περαιτέρω προσπάθεια, τότε ο ίδιος θα υποστηρίξει την λήξη αυτού του θέματος της κατανομής των προσφύγων.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για μία περιοριστική πολιτική ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι η σαφής πολιτική βούληση για την λήψη τέτοιων, ακόμη και δυσάρεστων αποφάσεων».

Από την πλευρά του ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διατράνωσε εκ νέου την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ανακοινώνοντας την αναζήτηση προς τούτο συμμάχων μεταξύ των χωρών-μελών, ενώ επισήμανε την πρόθεση της αυστριακής Προεδρίας να ξαναφέρει την ΕΕ πλησιέστερα προς τους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τη στιγμή που συνέχεια ακούγεται ότι η ΕΕ λύνει τα μεγάλα προβλήματα, η ΕΕ απέτυχε στα εξωτερικά σύνορα και αυτό οδήγησε σε μία μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης, την οποία θέλει να αποκαταστήσει η αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ.

Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, τόσο ο καγκελάριος Κουρτς, όσο και ο αντικαγκελάριος Στράχε εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η προσφυγική κρίση προκάλεσε την ετυμηγορία για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την οποία πλέον δεν μπορεί κανείς να αλλάξει, όπως σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, εκείνο το οποίο μπορεί ακόμη να σωθεί είναι ο Χώρος του Σένγκεν, «η μεγαλύτερη κατάκτηση” και “η βάση για την οικονομική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά προβληματικό να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο Χώρος του Σένγκεν, για τον λόγο αυτό η αυστριακή Προεδρία θέλει να κάνει “ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Χώρου Σένγκεν».

Καγκελάριος και αντικαγκελάριος υποστήριξαν πως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα πρέπει να υπάρξει “τιμωρία” του Λονδίνου, ενώ ο Κουρτς επανέλαβε εκ νέου την υποστήριξή του για μία μεταρρύθμιση της κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σε σχέση με την μεταξύ τους κατανομή εργασίας στη διάρεκια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, από την 1 η Ιουλίου μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου, ο Στράχε ανέφερε πως ο καγκελάριος Κουρτς θα ασχολείται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο ίδιος με την Αυστρία.

Ήδη κατά την παρουσίαση, αρχές Μαρτίου, των προτεραιοτήτων της αυστριακής Προεδρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε θέσει στην κορυφή της ατζέντας του τον αγώνα κατά της “παράνομης μετανάστευσης” και την “περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη”.

Η Αυστρία υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση “μία Ευρώπη, η οποία προστατεύει”, γι αυτό και στην πρώτη θέση της ατζέντας του θέτει τον αγώνα κατά της “παράνομης μετανάστευσης” και την “περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη”, θέματα που θα βρεθούν και στο επίκεντρο της προγραμματιζόμενης για την 20 Σεπτεμβρίου Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, επισήμανε ο καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε αναφέρει πως στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας θα υπάρξουν δύο “προκλήσεις”, το Brexit και το πολυετές οικονομικό πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020, τονίζοντας ότι, λόγω του οικονομικού κενού που θα προκύψει με την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, αντί των διαφωνιών ως προς την κατανομή των προσφύγων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, επειδή αυτή δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνον στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος είναι 100 % πεπεισμένος, ότι θα υπάρξει ισχυρότερη βοήθεια επί τόπου, όπως επίσης και μία συζήτηση για την διεύρυνση της εντολής της Frontex.

Ένα τρίτο κέντρο βάρους θα είναι, κατά την άποψή του, το θέμα της ασφάλειας στη γειτονία, και ως προς την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ η Αυστρία συνεργάζεται στενά με την Βουλγαρία η οποία ασκεί αυτή τη στιγμή την κοινοτική Προεδρία, ενώ επίσης σημαντικό θεωρεί την αποτροπή εντάσεων εντός της ΕΕ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μία διάσπαση της ΕΕ, η Αυστρία θέλει να κτίσει γέφυρες και να είναι ένας ουδέτερος μεσίτης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων, ανακοινώνοντας ότι για τις 23 και 24 Νοεμβρίου προγραμματίζεται και μία Σύνοδος Κορυφής για την Ασία.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν συνολικά 300 συναντήσεις, 60 Συμβούλια Υπουργών από τα οποία τα 13 στην Αυστρία, όπως επίσης και η Σύνοδος Κορυφής της 20ης Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ, ενώ το κόστος της έχει υπολογιστεί σε 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ θα είναι η τρίτη στη σειρά που θα ασκήσει η Αυστρία από την ένταξή της ως πλήρες μέλος στην EE (την 1η Ιανουαρίου του 1995), μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.