Η σκληρή στάση που κρατά το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν έδωσε ώθηση στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, η δημοφιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες όταν οι ΗΠΑ ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι τρεις έρευνες για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου, που εδώ και εβδομάδες μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα, δεν δείχνουν να πλήττουν τα ποσοστά δημοτικότητάς του στην εκλογική βάση του.

Την 30η Απριλίου, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης εμφανίστηκε στην ζώνη prime-time της ισραηλινής τηλεόρασης για να παρουσιάσει την θέση του Ισραήλ υπέρ της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μία εβδομάδα μετά ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε με την απόφασή του τη θέση Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξήρε την πρωτοβουλία αυτή και κατόπιν ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν στη Συρία.

Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Channel 2, που διενεργήθηκε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την ιρανική συμφωνία, κατέδειξε ότι το κόμμα Likud του Νετανιάχου θα κέρδιζε πέντε επιπλέον έδρες σε σύγκριση με τον αριθμό που διαθέτει τώρα, εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνοντας 35 έδρες εκ των συνολικά 120 στο κοινοβούλιο και ενισχύοντας τη θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο το Likud συγκέντρωνε 28 έδρες.

Την ίδια ώρα σε μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Maariv σήμερα, όπου δεν λαμβάνονται υπόψη οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, το 69% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί «πολιτική αναφορικά με την παρουσία του Ιράν στη Συρία».

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 59% των Ισραηλινών που συμμετείχαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση Τραμπ για το Ιράν και η επιβολή εκ νέου των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης θα βοηθήσουν στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ωστόσο, το 54% των ερωτηθέντων διατυπώνει φόβους ότι ελλοχεύει μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν και συμφωνεί με αξιωματούχους που ισχυρίζονται ότι θα ήταν καλύτερο «να πολεμήσουμε τώρα και όχι σε μεταγενέστερο στάδιο».

Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019, ωστόσο ο Νετανιάχου ενδέχεται να επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να αξιοποιήσει την ενίσχυση της δημοτικότητάς του.

πηγή: tovima.gr