Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η είδηση ότι το επόμενο διάστημα η Εγνατία Οδός ΑΕ θα δημοπρατήσει το «ορφανό» ένα χιλιόμετρο του οδικού άξονα Μουδανιών Ποτίδαιας, ένα σημείο «αγκάθι» για τους οδηγούς που κινούνται προς την Κασσάνδρα.

Την κατάσταση του οδικού δικτύου στη Χαλκιδική επαναφέρει στο προσκήνιο με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου ο περιφερειακός σύμβουλος ΚΜ Στέλιος Βαλιάνος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματίσει μια σειρά παρεμβάσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σύμφωνα με τις οποίες θα βελτιωθεί η εικόνα των δρόμων, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους.

Η βελτίωση των χαρακτηριστικών των δρόμων, διαγραμμίσεις και κοπή χόρτων, φωτισμός και βελτίωση κακοτεχνιών είναι παραδείγματα για εργολαβίες που θα καλύψουν το σύνολο της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με  τον κ. Βαλιάνο υπάρχει και χρηματοδότηση για τους οδικούς άξονες ευθύνης της Περιφέρειας μέσα στη Χαλκιδική, αλλά και για την Εθνική Οδό Μουδανιών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στο δρόμο Μουδανιών Ποτίδαιας, η Εγνατία Οδός θα δημοπρατήσει το επόμενο διάστημα, το επίμαχο ένα χιλιόμετρο, το λεγόμενο «λαιμό μπουκαλιού» που ευθύνεται όλα αυτά τα χρόνια για το μποτιλιάρισμα και την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών πριν από την γέφυρα της Ποτίδαιας. Αντίστοιχα η Εγνατία Οδός θα δημοπρατήσει και το επίσης ξεχασμένο κομμάτι στο δρόμο Θέρμης Γαλάτιστας.

Στη Σιθωνία πιο συγκεκριμένα θα εκτελεστούν παρεμβάσεις στα πρανή, ενώ δρομολογείται εργολαβία που θα λύσει το πρόβλημα των κατολισθήσεων στο κομμάτι Τρυπητής Ουρανούπολης, του δήμου Αριστοτέλη.

Για τη Σιθωνία ειδικότερα ωστόσο, φαίνεται πως θα υπάρξει διαβούλευση καθώς ήδη οι κάτοικοι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά επί συγκεκριμένης μελέτης για την υπογειοποίηση της διάβασης στη Νικήτη και προτείνουν την κατασκευή περιφερειακής οδού. Οι κυκλικοί κόμβοι όμως στη Σιθωνία θα γίνουν κανονικά μετά την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουν από κοινού Δήμος και Περιφέρεια.

Τέλος, 1 εκ. 300 χιλ. ευρώ είναι το ποσό δημοπράτησης για το λιμάνι Ουρανούπολης, ενώ θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες στην ίδια περιοχή.

Η Περιφέρεια ωστόσο απέρριψε το αίτημα κατοίκων του Αγίου Μάμα για φωτεινό σηματοδότη στη διασταύρωση  του Αγίου Μάμα προς Καλύβες με  αιτιολογικό της κυκλοφοριακής συμφόρησης.  Εναλλακτικά όμως πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού, προβλέπεται η κατασκευή κόμβου, όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη του δρόμου Μουδανιών Νικήτης. Το έργο του δρόμου έχει προϋπολογιστεί με 240 εκ. ευρώ, ένα ποσό που επιβάλλει την ένταξή του σε κοινοτικό πακέτο.