Αναπηρική σύνταξη, παίρνουν οριστικά δικαιούχοι με 140 παθήσεις από 43 που ίσχυε μέχρι πέρυσι, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επιμηκύνεται η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες δεν απαιτείται επαναξιολόγηση από το ΚΕΠΑ.

Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων συνεδρίασε στις 6 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να επανεξετάσει παλαιότερη αυστηρότερη εισήγησή της.

Συγκεκριμένα, προστίθενται οι παρακάτω παθήσεις:

  • Δυσμενείς, από πλευράς πρόγνωσης, μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας (πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, περιπτώσεις δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής), με υπολειμματική κινητική σημειολογία (ημιπάρεση- ημιπληγία, παραπάρεση- παραπληγία, τετραπάρεση- τετραπληγία, παρεγκεφαλιδική συνδρομή, δυστονία, κ.λπ.) με Π.Α. ≥67%, μετά από δύο διετείς κρίσεις.
  • Γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος.
  • Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας επιπέδου 3.
  • Πάσχοντες από έλλειψη παραγόντων πήξεως και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις που επιμολύνθηκαν κατά τη διάρκεια θεραπείας τους από ηπατίτιδες και λοιπά λοιμώδη νοσήματα.
  • Ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση σοβαρού βαθμού (πίεση πνευμονικής
    αρτηρίας >70mmΗg) διαγνωσμένη με δεξιό μαρασμό και μετά από διερεύνηση για αποκλεισμό άλλων παθήσεων με επηρεασμό λειτουργικής δεξιάς κοιλίας και πνευμόνων, μετά από δύο κρίσεις.
  • Παραγκεφαλικο-αμφιβληστροειδή αιμογγειοβλαστωμάτωση (σύνδρομο von HIPPEL-LINDAU).