Η Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα. Και σε αυτό το ζήτημα είχε αυταπάτες. Η αντίδραση των κατοίκων στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ακριτικά νησιά της Λήμνου και της Μυτιλήνης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα νησιά μας δεν αντέχουν περαιτέρω συγκέντρωση μεταναστών.

Δεν φυλάχτηκαν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μας. Άνοιξαν τα κλειστά κέντρα κράτησης. Καθυστερεί με δικαστική γραφειοκρατία η απόδοση ή απόρριψη της αίτησης ασύλου. Δεν αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα και με σκιές τις χρηματικές ροές της Ευρώπης για το θέμα.

Κανείς δεν έγινε ξαφνικά ρατσιστής, εθνικιστής και ακροδεξιός. Η διαμορφωθείσα κατάσταση οδηγεί τους πολίτες να αντιδράσουν απέναντι στην ανικανότητα και την επιτηδευμένη ιδεοληψία της Κυβέρνησης και όχι απέναντι στους ταλαιπωρημένους και χειμαζόμενους μετανάστες. Οι άνθρωποι που αντιδρούν στα νησιά μας είναι οι ίδιοι που προτάθηκαν πρόσφατα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης όταν περιέθαλψαν αλτρουιστικά τους θαλασσοδαρμένους πρόσφυγες και μετανάστες που χτυπούσαν την πόρτα τους.

Τι μεσολάβησε; Η αποτυχία χειρισμού του ζητήματος.

Μέχρι τις αρχές του 2015 η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη γιατί υπήρχε συγκροτημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως μέχρι τις αρχές του 2015, απαιτείται ισχυρή φύλαξη των συνόρων και υπάρχουν τα μέσα και η μεθοδολογία γι’ αυτό. Απαιτείται η διάκριση, από τις Αρχές, μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη. Ο πρόσφυγας, ως θύμα πολέμου δικαιούται ασύλου, ενώ ο παράνομος (οικονομικός) μετανάστης όχι.

Χρειάζεται άμεση και χωρίς πολλές γραφειοκρατίες εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου. Με τη σημερινή νομοθεσία, όπως τη διαμόρφωσε η Κυβέρνηση, μια αντίστοιχη αίτηση μπορεί να τελεσιδικήσει μετά από 6 και 7 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο οι παρανόμως εισερχόμενοι εγκαθίστανται και οργανώνουν οριστικά τη ζωή τους στη Χώρα. Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η επαναφορά των κλειστών κέντρων κράτησης, καθώς λειτουργούν και κατασταλτικά και αποτρεπτικά για όσους σκεφτούν να εισέλθουν παράνομα στη Χώρα.

Ενώπιον του δήθεν διεθνισμού και ανθρωπισμού η Κυβέρνηση απέτυχε να προστατέψει και τον Έλληνα πολίτη αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ζουν εξαθλιωμένοι σε απαράδεκτες δομές.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το θέμα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας , κ. Στέλιος Βαλιάνος, στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 fm.