Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε 12 ώρες, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων.Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου για το άσυλο, τονίζοντας ότι «ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει ως δια μαγείας το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά προσπαθεί να προσαρμόσει επί τα βελτίω τις συνθήκες που υπάρχουν, και να αποσυμπιεστούν τα νησιά χωρίς να αναπληρώνεται αυτός ο πληθυσμός από νέες ροές.

«Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φοβόμαστε το ζήτημα αυτό. Ξέρουμε ότι θα έχουμε επιτυχίες, δυσκολίες και αποτυχίες. Όμως η προσήλωσή μας στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα ιδεώδη, μας κάνει υπερήφανους γι΄αυτό που κάνουμε, και μας βοηθά να φέρουμε μια ελπίδα στον κόσμο που θα την χρειαστούμε, όχι μόνο για το προσφυγικό κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και όπως είπε, για το σκοπό αυτό θα ενισχυθούν με 200 άτομα η υπηρεσία πρώτης υποδοχής και η υπηρεσία ασύλου – ενώ τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για την διευκόλυνση εκείνων που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν στην ενδοχώρα».

Παράλληλα, ζήτησε να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε το πρόγραμμα “Εστία” να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες πόλεις και να υπάρξουν ακόμα περισσότερα διαμερίσματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Χαρακτήρισε δε, πολύ καλή την πρόταση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , για να φτιαχτεί ένας μηχανισμός αποζημιώσεων των κατοίκων των νησιών.

«Έχω πει ότι σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, θα διαμορφωθεί με απόφαση του υπουργού, συντονιστικό όργανο το οποίο ανάμεσα στα άλλα θα έχει και τη δυνατότητα της καταγραφής ζημιών, και ταυτόχρονα θα έχουμε ένα ταμείο, ώστε αυτό το πράγμα (σ.σ. η αποζημίωση) να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, 700 άνθρωποι πήγαν σε διαμερίσματα, άλλοι 1400 πήγαν από ξενοδοχεία που έληξαν οι συμβάσεις και δημιουργήθηκαν περίπου 2.000 νέες θέσεις σε camp.

«Δεν μας αρκεί αυτό. Το μέλλον ενός ανθρώπου δεν είναι να μένει σε camp. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα πιλοτικό ενταξιακό πρόγραμμα, πολύ σημαντικό, με ελληνομάθεια, καταγραφή ικανοτήτων και δυνατοτήτων αυτών των ανθρώπων,και με δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας», κατέληξε ο κ. Βίτσας.