Η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό τι συζήτησαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, είπε ότι τα Σκόπια εργάζονται «στην οικοδόμηση γεφυρών, μέσω ανοικτού διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού, ώστε να δώσουν αποτελέσματα στις συνομιλίες για του ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Αισιοδοξία από τους δύο ηγέτες

Μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση της συνάντησης είχαν οι δυο πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος,

Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την άλλη πλευρά για μια «θετική στιγμή, να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα», έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντησή των δύο ηγετών, μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018.

Αρκεί μια συμφωνία;

Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν θα είναι απαραίτητα η μόνη αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία είτε της πΓΔΜ είτε της Αλβανίας (ζήτημα που επίσης απασχολεί την Αθήνα).

Ο λόγος γι’ αυτό φαίνεται ότι είναι η σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα αντιταχθεί στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες – αλλά και η αμφιθυμία της Γερμανίας, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στα όσα είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τη Σόφια. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα το Μακεδονικό ως ένα θέμα που είναι «δύσκολο να επιλυθεί», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δεν φτάνει ο χρόνος

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, διαφαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να δοθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και παράλληλα να έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια που θα διασφαλίζει την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έχει βγει από το τραπέζι και αναζητούνται κάποια διπλωματικά «γλυκαντικά» για την πΓΔΜ ώστε με κάποιο τρόπο να ενισχυθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας που ήδη έχει.