Καθοδική η πορεία της ΠΑΣΠ, ανοδική της ΕΑΑΚ, σε μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τις χτεσινές φοιτητικές εκλογές. Οι δύο έδρες της Νομικής, το ΟΠΑ που κατέβασε “ρολά” και ο πετροπόλεμος στο ΕΜΠ

Λίγο πριν τις 20.00 έκλεισαν οι κάλπες στα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για την ανάδειξη φοιτητικών εκπροσωπών, με την εκλογική διαδικασία να έχει διεξαχθεί από τις 07.00 ομαλά και χωρίς τα περσινά παρατράγουδα.

Μια πρώτη ματιά στο χάρτη των αποτελεσμάτων και σε ενσωμάτωση 18% στα ΑΕΙ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λαμβάνει ποσοστό που αγγίζει το 48%, καταγράφοντας αυτή την ώρα, άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017.

Μάλιστα, σύμφωνα με μέλη της παράταξης, εάν διατηρηθεί αυτό το ποσοστό, “θα πρόκειται για το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας”. Ελαφρώς πτωτικά κινούνται ΠΑΣΠ και ΠΚΣ, ενώ οριακή άνοδο παρουσιάζει η ΕΑΑΚ. Χαμηλές είναι οι “πτήσεις” της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO) που αυτή τη στιγμή, δεν ξεπερνά το 2%.

Στα ΤΕΙ, με ενσωματωμένο το 20% των φοιτητικών συλλόγων, η ΔΑΠ αναδεικνύεται και πάλι η κυρίαρχη, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλάζιας παράταξης, καταγράφοντας ανοδικό ποσοστό και πάλι σε σχέση με πέρυσι, που μάλιστα, αγγίζει το 60%.

Η ΠΚΣ εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Πετροπόλεμος στο ΕΜΠ

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα το απόγευμα στο Πολυτεχνείο επί της οδού Πατησίων και Στουρνάρη, την στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές. Ομάδα κουκουλοφόρων που κατέβηκε από τα Εξάρχεια, αποπειράθηκε να εισέλθει στον χώρο του Πολυτεχνείου, δεν τους επέτρεψε την είσοδο όμως η περιφρούρηση των φοιτητών και ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ τους και ρίψη αντικειμένων. Η ένταση περιορίστηκε, χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια, οι νεαροί αποχώρησαν προς τα Εξάρχεια.

ΟΠΑ και Νομική έκαναν τη διαφορά

Η Νομική Σχολή Αθηνών έκανε εκλογές σε δύο… έδρες. Η μία ήταν εντός του Ιδρύματος, με τους ψηφοφόρους των παρατάξεων της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και του Bloco να ψηφίζουν στις αίθουσες τους κτιρίου, ενώ η ΔΑΠ κάλεσε τους φοιτητές στην Αίγλη Ζαππείου.

Οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις τάχθηκαν κατά της ΔΑΠ, για την απόφασή της να αποσχιστεί από το σύνολο, καταγγέλλοντας την απόφαση της ως “παράνομη και διασπαστική”. Από την πλευρά του, “ρολά” κατέβασε φέτος το ΟΠΑ, με αναβολή επ’ αόριστων των φοιτητικών εκλογών. Το 2016 οι φοιτητικές παρατάξεις του ΟΠΑ, έπειτα από δύο χρόνια αποτυχημένης διεξαγωγής εκλογών λόγω εισβολής φοιτητών στο κτίριοοι οποίοι στη συνέχεια έκαιγαν τις κάλπες, αποφάσισαν να μεταφέρουν τις εκλογές στο Ζάππειο, όπου για δύο χρονιές διεξάγονταν ομαλά.

Φέτος όμως, τελευταία στιγμή οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι τελικά οι εκλογές ακυρώθηκαν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατηγορεί την ΠΑΣΠ για το μπάχαλο που προέκυψε.

«Η αυτοδύναμη παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ούτε μία συνθήκη για την διεξαγωγή των εκλογών, με κυριότερη τον χώρο. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητες της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και την λογική την ίδια.

Επέδειξε μαζί με τις αρχές του Πανεπιστημίου εγκληματική αδράνεια στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΑΣΟΕΕ. Η ΠΑΣΠ από την πλευρά της κάνει λόγο για «έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις», που οδήγησαν τη Διοίκηση του Ζαππείου να μην τους παραχωρηθεί ο χώρος.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι οι εκλογές του ΟΠΑ δεν πραγματοποιήθηκαν, κάτι που προφανώς συμβαίνει για πρώτη φορά.

πηγή: news247.gr