Έπειτα από τριετή προσπάθεια, δοκιμές στην έκθλιψη και αναλύσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής Αθηνών, παραγωγοί από τη Χαλκιδική κατάφεραν να πετύχουν  ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο, μεγάλης περιεκτικότητας πολυφαινόλων συνολικά 1.450 (ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης).

Οι αδερφοί Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης, μαζί με τον γαμπρό τους  Ζαγορίτη Αλέκο βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι πριν από λίγες μέρες  στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, το ελαιόλαδο τους πήρε το Χρυσό βραβείο και ανήκει πλέον στην κατηγορία με ένδειξη υγείας, «Ελαιόλαδο health claim».

Σύμφωνα με το Δημήτρη Τσικούρη ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που περιελάμβανε πολλές δοκιμές από διάφορες περιοχές της παραγωγής τους. Το λάδι που πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα προέρχεται από την περιοχή Άγιος Δημήτριος, λίγο πιο έξω από την Ορμύλια, και για το λόγο αυτό πήρε και το όνομα Άγιος Δημήτριος.

«Το λάδι αυτό βγαίνει με μηχανικό τρόπο, χωρίς νερό που καταστρέφει τις πολυφαινόλες. Λόγω των διάφορων ιδιαιτεροτήτων χρειάζεται μεγάλη παραγωγή για να βγει  μικρή ποσότητα λαδιού. Δηλαδή 10 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι. Συνεπώς ακόμη δεν προχωράμε στην τυποποίηση και το διαθέτουμε σε φίλους και γνωστούς. Έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία», τόνισε ο κ. Τσικούρης. Κι όπως είπε, τώρα αναμένουν την καινούργια παραγωγή, με στόχο την μεγαλύτερη ποιότητα και φαρμακευτική αξία.