«Υπερώριμο» αίτημα χαρακτηρίζει το σχέδιο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στόχος, τονίζει, η αποκατάσταση μιας πιο ουσιαστικής σχέσης μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων. Στο άλλο θέμα, αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ζητά, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μην αξιοποιηθεί «ως πρόσχημα για να μην κάνουμε κάτι το οποίο είναι υπερώριμο, σαφές και που στα λόγια τουλάχιστον, το υιοθετούν σχεδόν όλοι».

Όσον αφορά τη σύγκρουση με τις ηγεσίες των αυτοδιοικητικών ενώσεων, όπως επισημαίνει, ο υπουργός Εσωτερικών καταγγέλλει προσπάθεια «να υπηρετηθεί ένα σχέδιο τυφλής πόλωσης, τεχνητής πόλωσης, αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, το οποίο εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας».

Με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, ο κ. Σκουρλέτης διαπιστώνει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι, «δυστυχώς και στο χώρο της δικαιοσύνης υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ίσως να βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση την οποία θεωρώ ότι όλοι πρέπει να διευκολύνουμε στο να ξεπεραστεί».

Στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ, ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι «ναι, πράγματι βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη λύση, στην επιδιωκόμενη λύση, στην εθνικά συμφέρουσα λύση», κάνοντας λόγο για «μια ευκαιρία που μας παρουσιάζεται μετά από σχεδόν 1/4 αιώνα αλλά», συστήνει, «βέβαια κανείς πρέπει να περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την τελευταία αξιολόγηση, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος εκ των πραγμάτων προσδίδει άλλη δυναμική στην ίδια την οικονομία, μιλάμε για την επιτυχή και την καθαρή ολοκλήρωση και έξοδο από το πρόγραμμα». Για να προσθέσει, «μετά την ολοκλήρωση, να μπορούμε να δούμε το σύνολο πια και των προηγούμενων δεσμεύσεών μας, μιας και κάτω από το φως της νέας πραγματικότητας θα μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς για τις δυνατότητες που θα έχουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες;

Απ.: Όπως γνωρίζετε, έχει δημοσιοποιηθεί μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας είχα μια συνάντηση με τα κόμματα της Βουλής. Ανταποκρίθηκαν τα πέντε από τα εφτά, τα οποία είχαν κληθεί, δεν είχε κληθεί η Χρυσή Αυγή. Το θέμα τέθηκε με όλες του τις διαστάσεις. Ναι, πράγματι, εμείς θέλουμε ξεχωριστά από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα -κάτι που αποτελεί από ό,τι φαίνεται με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων κοινό τόπο, κοινή θέση- να το προχωρήσουμε και να κάνουμε ένα βήμα το οποίο είναι αρκετά ώριμο, υπερώριμο θα έλεγα καλύτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε σε αυτή τη μεγάλη περιφέρεια της Β΄ Αθήνας αλλά και του υπολοίπου Αττικής μια πιο ουσιαστική σχέση ανάμεσα στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους.

Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της διατείνεται πάντως κύριε υπουργέ, ότι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα για τη Β΄εκλογική περιφέρεια της Αθήνας από το 2016 και τότε είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση, ενώ επιπλέον βλέπει και προεκλογικές σκοπιμότητες στην κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών…

Απ.: Από ό,τι άκουσα δεν έχει έρθει καν για συζήτηση αυτή η πρόταση, παρόλο ότι είχε κατατεθεί και μάλιστα ήταν μια πρόταση πανομοιότυπη με αυτήν που είχε κατατεθεί το 2009 και δεν είχε συμπληρώσει τότε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και έπειτα, αυτό το οποίο διευκολύνει εκ των πραγμάτων είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε ξεχωριστή βάση από οποιοδήποτε άλλο. Δεν διαφωνούμε με το να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά αυτό το θέμα απαιτεί μια προετοιμασία και έναν έλεγχο σε όλες τις νομικές -πολιτικές πλευρές του ζητήματος, που προϋποθέτει να κάνουμε μια κοινή ομάδα εργασίας και με τα υπόλοιπα κόμματα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε -για κάποιους τουλάχιστον από αυτούς και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια της κρίσης- αυτή τη δυνατότητά τους. Έχει πάρα πολλές παραμέτρους το θέμα αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να το πούμε, αλλά ας μη χρησιμοποιηθεί αυτό το δεύτερο ζήτημα, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ως πρόσχημα για να μην κάνουμε κάτι το οποίο είναι υπερώριμο, σαφές και που στα λόγια τουλάχιστον, το υιοθετούν σχεδόν όλοι.

Ερ.: Να το διευρύνουμε λίγο; Τις τελευταίες μέρες δύο κορυφαία θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, οι αλλαγές δηλαδή στις εκλογικές περιφέρειες που συζητήσαμε αλλά και εκείνες στην Αυτοδιοίκηση εγείρουν αντιδράσεις. Εσείς βλέπετε κάποιο κοινό νήμα μεταξύ των δυο περιπτώσεων, μεταξύ των αντιδράσεων δηλαδή στις δυο αυτές περιπτώσεις;

Απ.: Εγώ αυτό που έχω βγάλει ως συμπέρασμα και το οποίο το κατέθεσα μάλιστα πριν από περίπου μια εβδομάδα που είχα κληθεί να παρακολουθήσω τις εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, είναι ότι περισσότερο βλέπω μια προσπάθεια εκ μέρους των ηγεσιών τους -και το υπογραμμίζω των ηγεσιών τους- των αυτοδιοικητικών αυτών ενώσεων και όχι των ανθρώπων που εμπλέκονται με τα της Αυτοδιοίκησης και του συνόλου των αιρετών, να υπηρετηθεί ένα σχέδιο τυφλής πόλωσης, τεχνητής πόλωσης, αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, το οποίο εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό άλλωστε δεν έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε θέματα τα οποία όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν προβλήματα και επιδέχονται βελτίωσης εκ μέρους της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μια συνολική απορριπτική στάση απέναντι στο «Κλεισθένης Ι», είναι μια πλήρης εναντίωση εκ μέρους των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ απέναντι στη λογική και την πρόταση της απλής αναλογικής -και πέραν τούτο ουδέν.

Ερ.: Να πάμε και στα άλλα θέματα της επικαιρότητας; Πώς είδατε εσείς την παρέμβαση του παραιτηθέντα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας; Επιχειρεί η κυβέρνηση να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη;

Απ.: Προσέξτε, αυτά τα οποία ακούσαμε, οι λόγοι δηλαδή της παραίτησης, οι διαρροές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι κάτι καινούριο πολλές φορές έχουμε δει διαρροές. Προφανώς ο κ. Σακελλαρίου θα έχει και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Όπως όλοι οι θεσμοί αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης και διατρέχονται και από μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις, έτσι νομίζω και η δικαιοσύνη. Θεωρώ όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση της δικαιοσύνης ότι η υπεύθυνη πολιτική στάση είναι εκείνη που στο τέλος της ημέρας ασκεί ή όχι κριτική σε κάποιες από τις αποφάσεις της -διότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο-, θα πρέπει να τις σέβεται και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό απαιτεί μια δημοκρατική αντίληψη λειτουργίας του πολιτεύματός μας στη βάση της διάκρισης των εξουσιών. Δυστυχώς και στο χώρο της δικαιοσύνης υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Δεν είναι κάτι καινούριο, ίσως να βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση την οποία θεωρώ ότι όλοι πρέπει να διευκολύνουμε στο να ξεπεραστεί.

Ερ.: Την Παρασκευή έκλεισε ένας κύκλος στο σκάνδαλο Novartis, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η συνέχεια;

Απ.: Αυτή η οποία νομίζω ότι έχει προδιαγραφεί. Δηλαδή η Βουλή ως ώφειλε, εξέτασε τις υποθέσεις οι οποίες ήρθαν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη από εκεί και πέρα τα όρια και οι δυνατότητες της Βουλής είναι πολύ συγκεκριμένες διότι υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι, υπάρχουν περίοδοι παραγραφής. Άρα η απομπομπή για κάποια από αυτά τα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί προς τη Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, ήταν μονόδρομος.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση με τον βόρειο γείτονά μας μετά και την συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ;

Απ.: Ναι, η αποκωδικοποίηση των βημάτων που έχουν γίνει μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ναι, πράγματι βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη λύση, στην επιδιωκόμενη λύση, στην εθνικά συμφέρουσα λύση. Η οποία είναι μία ευκαιρία που μας παρουσιάζεται μετά από σχεδόν 1/4 αιώνα αλλά βέβαια κανείς πρέπει να περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων διότι, ως γνωστόν, η λύση είναι συνολική, δεν μπορούμε να δούμε κάποιες από τις πλευρές της. Στη βάση αυτής της κατεύθυνσης κινείται και πορεύεται η ελληνική πλευρά.

Ερ.: Κάτι τελευταίο. Τις ημέρες αυτές είχαμε τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα. Συμφωνείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν για το κλείσιμο της αξιολόγησης και να μην εγείρει νέα αιτήματα ως το τέλος Αυγούστου;

Απ.: Δεν ξέρω τι εννοείτε με τη φράση να κάνει το παν, εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει στη βάση των υφιστάμενων δεσμεύσεων για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εκ των πραγμάτων προσδίδει άλλη δυναμική στην ίδια την οικονομία, μιλάμε για την επιτυχή και την καθαρή ολοκλήρωση και έξοδο από το πρόγραμμα. Υπάρχει η αψευδής μαρτυρία των θετικών οικονομικών στοιχείων των τελευταίων μηνών. Αυτά μας δίνουν μία νέα δυναμική, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση να μπορούμε να δούμε το σύνολο πια και των προηγούμενων δεσμεύσεών μας, μιας και κάτω από το φως της νέας πραγματικότητας θα μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς για τις δυνατότητες που θα έχουμε.