Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, προχωρά σε πρόταση μομφής για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, μια μέρα μετά την καταδίκη στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά.

Ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντες, σημείωσε πως το «σκάνδαλο Gurtel» τραυμάτισε σοβαρά την υγεία της Δημοκρατίας μας» και μείωσε την αξιοπιστία του Ραχόι. Αυτός είναι ο λόγος που καταθέσαμε πρόταση μομφής εναντίον του» δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του. «Σκοπός της πρότασης μομφής είναι να επαναφέρει την κανονικότητα στη δημόσια ζωή και να απομακρύνει το θρίλερ διαφθοράς στο οποίο μας έριξε το Λαϊκό Κόμμα, ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε γι αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για τους πολίτες».

Ο Σάντσες δήλωσε ακόμα πως ο «οδικός χάρτης» του PSOE περιλαμβάνει σχηματισμό κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Από την πλευρά του το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, το οποίο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να περνά το Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε πως θα στηρίξει την πρόταση μομφής εκτός αν ο Ραχόι προκηρύξει πρόωρες εκλογές.«Η καταδίκη της κυβέρνησης για διαφθορά, ουσιαστικά έδωσε τέλος στη ζωή του κοινοβουλίου» δήλωσε ο ηγέτης του, Αλμπέρτ Ριβέρα.

«Χρειαζόμαστε μια καθαρή, δυνατή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειριστεί το θέμα των αυτονομιστών της Καταλονίας. Θα στηρίξουμε την δημοκρατική λύση: Είτε ο Ραχόι θα προκηρύξει εκλογές ή θα έρθει αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής».

Το συγκεκριμένο τελεσίγραφο είναι μάλλον ανούσιο, καθώς το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαλυθεί από την ώρα που θα κατατεθεί πρόταση μομφής. Η πρόταση μομφής του PSOE, θα χρειαστεί την πλειοψηφία των 176 στους 350 βουλευτές. Οι Σοσιαλιστές έχουν 84 έδρες, οι Ποδέμος 67 και οι Ciudadanos 32.

Ο Ραχόι πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογές, δηλώνοντας παράλληλα πως η πρόταση μομφής θα ζημιώσει την πορεία της ισπανικής οικονομίας προς την ανάκαμψη και την σταθερότητα λίγες μέρες μετά την αποδοχή του προϋπολογισμού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πλήξει την πολιτική απάντηση στην απειλή για καταλανική αυτονόμηση.

πηγή: reader.gr