Στη διασυνοριακή ζώνη συναντήθηκαν εκτάκτως οι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η Σύνοδος του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν τους τελευταίους μήνες.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για την 12η Ιουνίου συζητήσεις ακυρώνονται αλλά αργότερα έκανε ένα βήμα πίσω και είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ Κιμ και Μουν Τζε-ιν διήρκησαν περίπου δύο ώρες, από τις 15:00 έως τις 17:00 τοπική ώρα (09:00 – 11:00 ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη ηγέτη.

«Και οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιτυχή διεξαγωγή των συζητήσεων Βορείου Κορέας και ΗΠΑ» έγραφε η ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Μουν Τζε-ιν θα αποκαλύψει το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Κυριακή το πρωί.

Σε περίπτωση που η Σύνοδος αυτή πραγματοποιηθεί, τότε στο επίκεντρο θα βρεθεί η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και η μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

«Παραγωγικές συζητήσεις»

Σε tweet του την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ότι είχε «πολύ παραγωγικές συζητήσεις» με την με την Πιονγκγιάνγκ για τον επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.

«Είχαμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την επαναφορά της συνόδου που, αν συμβεί, πιθανώς να παραμείνει στη Σιγκαπούρη, την ίδια ημερομηνία, στις 12 Ιουνίου και αν κριθεί αναγκαίο, να επεκταθεί πέρα αυτής της ημερομηνίας», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Με τη σειρά της, η Σεούλ χαιρέτισε την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

«Είναι ευτυχές γεγονός ότι η πιθανότητα διαλόγου μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ είναι ακόμη ζωντανή χωρίς να έχει μηδενιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Έουι- Κιεόμ, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο.

πηγή: cnn.gr