«Ποτέ άλλοτε δεν είχαν δοθεί, άμεσα ή έμμεσα τόσα, χρήματα στην αυτοδιοίκηση. Και επιγραμματικά αναφέρω: Τις έκτακτες ενισχύσεις για τις θεομηνίες και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, τα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι ΦιλόΔημος ΙΙ, τα δεκάδες αιτήματα για παιδικές χαρές, για αντιπλημμυρικά έργα, για προμήθεια μηχανημάτων για αρδευτικά έργα, για αγροτική οδοποιία. Όλα αυτά τα οποία κάνουν έναν κουβά μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 740 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και γύρω στα 2,4 δισ. για την επόμενη πενταετία. Θέλετε να προσθέσουμε το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα που είναι 325 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τις έκτακτες ενισχύσεις στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους κ.τ.λ».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά την σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους του νομού και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τους αυτδιοικητικούς, είπε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Όπως σημείωσε συζητήθηκαν τα ζητήματα του «Κλεισθένη Ι», διάφορα αιτήματα δημάρχων της περιοχής για τη δρομολόγηση έργων, αλλά και άλλα θέματα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως πολλές προτάσεις των δημάρχων έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, ενώ υποστήριξε πως υπήρξαν διαφορές στα ζητήματα της δημοκρατίας και του εκλογικού συστήματος.

«‘Η κανείς αποδέχεται την λογική της απλής αναλογικής, δηλαδή την κουλτούρα της σύνθεσης έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις μονοπαραταξιακές απόψεις, να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, ή θα μείνει προσηλωμένος σε ένα παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα που έχει κλείσει τον κύκλο του» σημείωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως με την ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» η χώρα θα μπει σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο «με τις καλύτερες προϋποθέσεις, διότι συμπίπτει με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «ο καθένας μπορεί όλα αυτά να τα κατανοήσει από μια αντιπολίτευση που ζήταγε εκλογές δυο με τρεις μήνες από τις εκλογές του 2015, που συντονιζόταν με τις πιο ακραίες φωνές έξω από τη χώρα, την ώρα η κυβέρνηση έδινε την μάχη της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού».