Τηλεφωνικές επαφές «με όλους τους ομολόγους του, από την Ελλάδα μέχρι την Σλοβενία», για να εξετάσουν το προσφυγικό, προτίθεται να έχει από σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Προειδοποιώντας, ότι δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση με το “ανεξέλεγκτο κύμα προσφύγων” το 2015 και 2016 και εκφράζοντας τις “ανησυχίες” του για τις, όπως ισχυρίστηκε, σαφώς αυξανόμενες και πάλι ροές μεταναστών, ο Χέρμπερτ Κικλ εξήγγειλε το κλείσιμο όλων των αυστριακών συνόρων , “εάν αυτό κριθεί αναγκαίο”, καθιστώντας τα σύνορα προς την Αυστρία “αδιαπέραστα, πραγματικά αδιαπέραστα”.

Ο ίδιος δεν ανέφερε κάποιον αριθμό από τον οποίο και μετά θα συμβεί αυτό, τόνισε μόνο πως είναι αντίπαλος των ποσοστώσεων και των “ποσοτικών καθορισμών”, επισημαίνοντας πως, εάν δεν επαρκούν οι υπάρχοντες συνοριακοί έλεγχοι, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση κανενός πρόσφυγα και προς τούτο η κατάσταση θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ευελπιστεί, όπως σημείωσε, στην άμεση επιχειρησιακή δραστηριότητα της συνοριοφυλακής και της υπό σύσταση μονάδας αστυνομίας αλλοδαπών, στην οποία ανήκουν 500 έως 600 υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν άμεσα για το κλείσιμο των συνόρων, ενώ βρίσκεται ήδη στη διάθεσή τους ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Τις “ανησυχίες” του ως προς τη δημιουργία ενός νέου βαλκανικού διαδρόμου προσφύγων, που οδηγεί στη Δυτική Ευρώπη μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας εξέφρασε στη διάρκεια της διημερίδας και ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγόχειρησιακή δραστηριότητα της συνοριοφυλακής και της υπό σύσταση μονάδας αστυνομίας αλλοδαπών, στην οποία ανήκουν 500 έως 600 υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν άμεσα για το κλείσιμο των συνόρων, ενώ βρίσκεται ήδη στη διάθεσή τους ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου – με πρώτο τον Αλβανό πρωθυπουργό που θα βρεθεί την Τετάρτη στη Βιέννη για επίσκεψη εργασίας – ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί μία επανάληψη της κατάστασης του 2015.

Ο ίδιος διατεινόταν πως εφέτος ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει φτάσει ήδη τις 18.000, που είναι, όπως είπε, ένας “πολύ, πολύ υψηλός αριθμός” και που αντιστοιχεί σε μία αύξηση κατά 150 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών στη Σλοβενία έχουν φτάσει από τις αρχές της χρονιάς 1.567 μετανάστες, έναντι των 322 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ στην Αυστρία από τις αρχές της χρονιάς έως τις 20 Μαΐου, είχαν υποβληθεί 5.319 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, σε σχέση με το σύνολο των 24.296 αιτήσεων μέσα στο 2017.

Πηγή: iefimerida.gr